Helsingborgs klubbdirektör avgår

I höstas var det nära att den allsvenska fotbollsklubben Helsingborgs IF gick i konkurs. På onsdagen avgick klubbdirektören Lars Olsson, efter drygt 20 år i HIF.
Sommaren 2000 inträffade ''Miraklet i Milano''. På San Siro spelade Helsingborg 0–0 mot Inter och vann därmed kvalet till Champions league med sammanlagt 1–0. Målvakten Sven Andersson räddade en straff på tilläggstid, och räddade därmed hem ett stort antal miljoner åt HIF. I Champions League tog HIF sedan fem poäng av storlagen Rosenborg, Paris Saint-Germain och Bayern München. Det blev visserligen inget avancemang till nästa gruppspel, men klubben tjänade drygt 20 miljoner på äventyret, netto. Det tog klubben ungefär två år att göra slut på de pengarna och lite till. Genom att bland annat betala höga spelarlöner, rann pengarna snabbt ur klubben. Trots flera spektakulära värvningar lyckades inte HIF återupprepa den allsvenska triumfen från 1999. I stället har Helsingborgs IF två gånger sparkat sina tränare: först Nanne Bergstrand och i somras Sören Cratz. I höstas var så konkursen nära. Endast tack vare att kommunstyrelsen i Helsingborg beviljade borgen för ett lån på 10 miljoner kronor, klarade HIF krisen. En konkurs hade inneburit att den anrika klubben hade flyttats ner till gärdsgårdsserien. Ett villkor för att Helsingborgs kommun skulle ställa upp som borgenär, var att kommunen skulle få full insyn i HIF:s ekonomi, och det var ingen vacker syn. – HIF:s ekonomiska förvaltning är inte ens värd namnet, sa kommundirektören Lars Johansson i december. I det stålbad som nu väntar klubben på Olympia, kommer inte den mångårige klubbdirektören Lars Olsson att vara med. Han avgick nämligen idag. Officiellt säger Olsson till Sveriges Radio Malmöhus att avgången sker i samsyn med styrelsen, men mellan raderna framskymtar en djup spricka.
Paul Zyra
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".