Kalla var med och vann stafett.

Svensk dubbelsseger i sprintstafett

Britta Norgren och Charlotte Kalla vann damernas sprintfinal vid världscupen i Düsseldorf. På herrsidan vann Emil Jönsson och Thobias Fredriksson.

Svensk sprint regerar igen. Efter de individuella pallplaceringarna visade de svenska längdskidåkarna riktig världsklass i söndagens sprintstafetter i världscuppremiären.

Seger för både damerna och herrarna och dessutom en tredjeplats.

OS-mästarinnorna Anna Dahlberg och Lina Andersson var på väg mot något stort, då Andersson föll i finalen.

Men ett nykomponerat par gav Sverige damsegern ändå. Charlotte Kalla och Britta Norgren vann före Ryssland och Finland.

Revanschlystet par
Båda var revanschlystna efter den individuella sprinten, då de inte fick till det. På söndagen gick allt som smort - utom växlingarna i framför allt semifinalen, där deras orutin lyste igenom.

Det hindrade inte att de lätt gick till final och där fanns de hela tiden med i täten. När Lina Andersson föll på femte sträckan och sin sista stack Kalla och fick direkt en lucka som var tre sekunder när hon lämnade över till Britta Norgren på sista sträckan.

Även herrarna vann
Strax efteråt fick segerduon se sina manliga lagkamrater upprepa bravaden. Och bakom Thobias Fredriksson och Peter Larsson kom löftena Marcus Hellner och Emil Jönsson på tredje plats.

På slutet var det bara Tor Arne Hetland som försökte utmana Peter Larsson, som grillade konkurrenterna ordentligt på sista varvet.

Men Hetland orkade inte ens byta spår bakom Larsson, som triumferande höjde näven i skyn när han skar mållinjen.

För Peter Larsson blev söndagens triumf speciell. Det var sjätte året i rad som han vann i Düsseldorfpremiären, efter fyra raka individuella segrar blev det nu den andra i sprintstafett.

Och han skulle inte ens ha fått åka. Men rumskompisen och individuelle lördagstvåan Björn Lind började harkla och hosta på lördagskvällen och vid midnatt kom beskedet - Larsson fick hoppa in i stället för Lind bredvid Fredriksson.

Kungen av Düsseldorf missade inte den chansen att bestiga tronen igen. Flera av de tio finallagen var med ända till den slutliga uppgörelsen. Men rutinerade Fredriksson och Larsson utnyttjade sina taktiska kunskaper skickligt.’

Radiosporten/TT
radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".