1 av 2
Det går snabbt i futsal.
2 av 2

Sverige skickar lag till skol-VM i futsal

Tolv tjejer från Kunskaps-gymnasiet i Västerås ska försvara de svenska färgerna när skol-VM i futsal arrangeras för första gången, i Brasilien.

En argentinsk tränare verksam i Uruguay blev trött på att vädret ständigt förstörde träningsmöjligheterna och han utformade ett begåvat alternativ 1930, inomhusfotboll.

Nu utövas denna typ av fotboll i alla världsdelar under namnet futsal. 1989 spelades det första världsmästerskapet. Sverige anammade namnet futsal först 2005 och därmed också det internationella regelverket. Kort sammanfattat - femmannafotboll inomhus i högt tempo.

Nu skickar Sverige ett lag bestående av tolv tjejer från Kunskapsgymnasiet i Västerås som i mitten av november åker till Brasilien för att delta i skol-VM.

Åtta länder deltar, bland annat Italien, Chile, Bulgarien och Brasilien.

Landslagsprofilen Kicki Bengtsson ska coacha det svenska tjejlaget. Kicki som har stor erfarenhet av inomhusfotboll men rollen som coach är ny för henne. Hon tror att svenska spelare har bra förutsättningar att spela futsal eftersom vi är vana att spela mycket inomhus under vintersäsongen.

Jenny Rask
jenny.rask@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".