Susanne Ljungskog.

Inför OS: Smutsig luft stör Ljungskog

Det svenska OS-hoppet Susanne Ljungskog är i Peking och testar de olympiska cykelbanorna. Hon har problem med den dåliga luften

Inför OS i Kina nästa år gäller det inta bara att få alla nya arenor och tunnelbanelinjer färdiga i tid utan också att försöka få ordning på Pekings ökänt dåliga luft.

Men det går trögt. SR:s korrespondent Hanna Sahlberg har träffat svenska cykelhoppet Susanne Ljungskog i Peking.

– Jag känner att det svider lite i ögonen och när jag andas in djupt gör det ont i bröstet och jag antar att det beror på luftföroreningarna, säger Susanne Ljungskog.

Hon har kommit hit till Peking för att titta på OS-byn och banan där cykelloppet ska gå. OS-byn är inte färdigbyggd än, men Susanne Ljungskog tycker att banan verkar bra och ser fram emot att tävla i Peking nästa sommar.

Luften är ett problem
Men luftföroreningarna är ett problem. Presidenten för den internationella olympiska kommittén sa för en tid sedan att vissa uthållighetssporter, som till exempel Susannes Ljungskogs långa cykellopp, kan komma att skjutas fram om det är för dålig luft på tävlingsdagen.

Peking har vidtagit många åtgärder för att få bättre luft till OS. Det har blivit strängare avgaskrav för taxi och kollektivtrafik och det stora stålverket som tidigare var en av de riktigt stora nedsmutsarna i stan håller på att flyttas till grannprovinsen Hebei.

Men Peking är fortfarande mycket långt ifrån Världshälsoorganisationens gränsvärden för säker luft.

Kraftig smog
Så sent som för en vecka sedan råddes barn och gamla att stanna inomhus på grund av kraftig smog. Även soliga dagar med blå himmel döljer sig farliga partiklar i Pekings luft.

Susanne Ljungskog säger att hon är osäker på hur luften kommer att påverka hennes prestationer under OS.

– Jag har aldrig tävlat under sådana förhållanden tidigare utan det är något helt nytt för mig. Jag har kört i 45 graders värme så på det vet jag hur jag reagerar, men hur det är när det är smutsig luft har jag ingen aning om. Men jag antar att det blir svårare att andas, säger hon.

Hanna Sahlberg, Peking (Ekot)
hanna.sahlberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".