Tennis: finländsk skräll i Australien

Sverige brukar vara bäst i Norden i tennis. Men just nu är Finland bättre eftersom vårt grannland har en spelare klar för den tredje omgången av herrsingeln i Öppna australiska mästerskapen. Finländaren Jarkko Nieminen skrällde nämligen när han besegrade förre australiske mästaren Jevgenij Kafelnikov i morse.
1999 vann Jevgenij Kafelnikov singeln i Öppna australiska mästerskapen. Sedan dess har ryssen dalat på världsrankningen, men han var ändå seedad 22:a i årets turnering. I mötet med Jarkko Nieminen gjorde dock Kafelnikov alldeles för många misstag. Drygt 60 bortslagna bollar bädddade för finländaren. Vänsterhänt Jarkko Nieminen som fyllde 21 år i somras, är vänsterhänt och har varit rankad som bäst på 31:a plats i världen. Han åkte ut i första matchen i sin debut i Melbourne 2001, men verkar att bli rena mardrömmen för ryska spelare i år. I den första ronden i måndags besegrade han nämligen Nikolaj Davydenko efter en rysare: 7–5 till Nieminen i femte set. Och i morse orkade Jarkko med ytterligare en maratonmatch, som tog två timmar och 46 minuter. Nieminen tog de två första seten med 2 x 6–3. Sedan tappade han nästa med 3–6, 4–6 för att spurta starkt och vinna med 6–1 i avgörande. Det blir ingen ryss i tredje omgången utan en argentinare. Nieminen får möta segraren mellan Guillermo Cañas och Guillermo Coria. Den ryska förnedringen fortsatte när Anna Kournikova bara fick ett game i damsingeln mot den femteseedade belgiskan Justine Henin: 0–6, 1–6. Agassi hade bråttom I övrigt noterar vi att Andre Agassi inte slet på hardcourten i onödan i sin "match" mot sydkoreanen Lee. Det blev nämligen ingen kamp: 6–1, 6–0, 6–0 till Agassi. Övriga seedade spelare som försvann var Thomas Enqvists baneman i den första omgången, argentinaren Gaudio, som förlorade med 1–3 mot armeniern Sargasian samt amerikanen Gambill som åkte ut mot spanjoren Mantilla. Andreas Vinciguerra, den ende svensk som överlevde den första omgången i Melbourne, spelar i natt mot österrikaren Knowles.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".