Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Proffsboxningen ännu en öppen fråga

Det är fortfarande oklart om proffsboxning blir tillåten i Sverige. Enmansutredaren Britt Sohlberg har ännu inte bestämt sig, säger hon till Radiosporten.
1969 bestämde riksdagen att professionell boxning skulle förbjudas i Sverige från den 1 januari 1970. Förbudet infördes av tre skäl - medicinska, de oseriösa affärsmän som profiterade på proffsboxarna samt sportens ''förråande'' inverkan på publiken. Sedan dess har många boxningsförespråkare försökt att få förbudet upphävt. 2001 bad dåvarande idrottsministern Ulrica Messing att Britt Sohlberg skulle utreda frågan. Sohlberg, med ett förflutet som ordförande för Brottningsförbundet, skulle egentligen utreda alla kampsporter. Sahlin klampar in Sedan dess har ju Göran Persson möblerat om i regeringen och Mona Sahlin har blivit idrottsminister. Hon frångick inte sin vana att skapa rubriker när hon i en TV3-intervju uttalade sig för att upphäva förbudslagen. – Jag hoppas att utredningen kommer fram till att proffsboxningen ska tillåtas i Sverige, sa Sahlin i samband med att Paolo Roberto mötte argentinaren Raul Bejarano i en boxningsfajt på Åland i november 2002. Sahlins inhopp har lett till spekulationer om att Britt Sohlbergs utredning bara är en formalitet, och att hon på Sahlins order kommer att förespråka att proffsen får boxas och träna i Sverige. Ingenting klart Men till Radiosporten säger Britt Sohlberg idag att ingenting är klart: – Jag kommer att lägga fram mitt förslag den 15 mars, och det kan hända saker fram till dess det går i tryck. Hon vill varken bekräfta eller dementera uppgifter ur dagens tidningar. Som att t ex den lokala polisen i fortsättningen får avgörandet när det gäller proffsgalor: – Jag har inte uttalat mig för någon och än så länge är det bara jag som vet någonting i den här frågan. Och det som sägs idag är egentligen spekulationer.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".