Ny dom skakar om idrotten

En kvinnlig polsk basketspelare skakar om den europeiska idrotten på samma sätt som Jean-Marc Bosman. Snart blir det fritt fram för svenska klubbar att ha hur många icke-EU-medborgare som helst i laguppställningen.
Har du hört talas om Lilia Malaja? Inte? Hon är på väg att skaka om idrotts-Europa på samma sätt som den belgiske fotbollsspelaren Jean Marc Bosman. Bosman stämde i början av 1990-talet sin franska klubb för att den vägrade att släppa honom trots att kontraktet gått ut. Det stred enligt Bosmans advokat mot EU:s regler om arbetskraftens rörlighet. Den så kallade Bosmandomen 1995 förändrade idrotten radikalt och medförde bland annat att antalet utlänningar på plan i allsvenskan och elitserien inte fick begränsas. Om dessa kom från EU, vill säga. Malajadomen Tack vare Lilia Malaja blir det nu fritt fram för idrottare från ytterligare 80-talet länder. Malaja, polsk landslagskvinna i basket, skulle 1998 gå över till den franska klubben Strasbourg. Men övergången stoppades för att Malaja inte var EU-medborgare och basketligan hade regler om maxantal sådana spelare på planen. Malaja stämde då det franska basketbollsförbundet, eftersom EU hade ett avtal med 23 länder utanför unionen som förbjöd sådan diskriminering. Domstolen dömde till Malajas fördel för några veckor sedan. Domen väntas innebära att det inte blir skillnad mellan EU-medborgare och spelare från de flesta europeiska länder utanför EU, samt Afrika, Oceanien och Karibien. Sammanlagt nästan 100 länder. Lagrell lugn Sepp Blatter, ordförande i det internationella fotbollsförbundet FIFA, säger att Malajadomen är värre än Bosman: – Det är en stor risk att sämre spelare invaderar Europamarknaden därför att de är billigare än egna produkter. Ordföranden i det svenska fotbollsförbundet, Lars-Åke Lagrell, säger till Radiosporten att han inte tycker att den nya domen är lika omvälvande som Bosman 1995: – Jag tror att klubbarna kommer att tänka sig väldigt noga för innan man värvar spelare långväga ifrån. Därför att klubbarna är medvetna om att det inte bara är en kostnadsfråga utan att man också drar på sig ett stort socialt ansvar, säger Lagrell. Han berättar vidare att svensk fotboll inte kommer att ändra sitt regelverk förrän det kommer direktiv ifrån EU om saken.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".