Fjärde raka systerfinalen

För fjärde grand slamturneringen i följd möts systrarna Williams i damsingelfinalen. Men Serena var på vippen att missa systerträffen. Kim Clijsters hade två matchbollar i en dramatisk semifinal i Öppna australiska mästerskapen.
Serena Williams är i Melbourne ute att ta sin fjärde raka seger i de fyra stora mästerskapen. Men eftersom titlarna i så fall inte erövras samma år, blir det inte en äkta grand slam. Serena talar i stället om en "Serena slam". Det var dock nära att belgiskan Kim Clijsters hade satt stopp för diskussionen redan i morse svensk tid. 19-åringen vann första set med 6-4, förlorade andra med 3-6 men gjorde ett ryck i det avgörande. Via två servegenombrott tog hon ledningen med 5-1 och hade egen serve. Räddade två matchbollar Belgiskan spelade sig fram till matchboll två gånger. Efter en lång bollduell räddade Serena sig kvar i9 matchen med en vinnande volley. Det verkade som om Clijsters blev knäckt efter att ha missat matchbollarna, för sedan föll hon igenom helt och Williams gick från 1-5 till 7-5. Nyduschad och ombytt kunde Venus följa lillasysters kamp med Clijsters. Venus hade tidigare haft en lättare match mot sin belgiska motståndare Justine Henin-Hardenne. 6-3, 6-3 blev det till Venus efter blott 74 minuter. Fjärde raka Det här är första gången Venus Williams kommit längre än semi i Melbourne. Hon är därmed i sin fjärde raka grand slamfinal. Serena har vunnit de tre föregående i Paris, Wimbledon och New York. Venus hoppas att det är hennes tur nu: -Jag antar att jag är den som för dagen har den bästa möjligheten att ta hem titeln. Fotnot: Bara tre kvinnor har vunnit en äkta grand slam, alltså vunnit australiska, franska, Wimbledon och US Open samma år: 1953 Maureen Connolly, USA 1970 Margaret Court, Australien 1988 Steffi Graf, Västtyskland (ordningen mellan turneringarna har varierat beroende på att Öppna australiska tidigare spelades i december).
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".