Skidskytte: Carl-Johan Bergman kom fyra

Carl-Johan Bergman låg länge på pallplats men hamnade till slut fyra i herrarnas världscupsprint. En vikt på pipan var framgångsreceptet. Björn Ferry blev 11:a. Segern gick till en förstagångsvinnare, ryske Dmitrij Jarosjenko.

Carl-Johan Bergman sköt fullt och var bara fyra ynka sekunder från en pallplats. Han tappade den i den avslutande biten skidåkning.

Senast Bergman från Ekshärad nådde den här nivån var för precis ett år sedan - också då just i sprinten i Hochfilzen.

– Det var konstigt, för jag kände mig fruktansvärt seg i åkningen, och fick kämpa för varenda stavtag, säger Bergman till Radiosporten, på väg till kvällens prisutdelning i ett regnigt Hochfilzen.

Bakom framgången låg ett ofantligt mycket bättre skytte än förra veckan i Kontiolahti. Och det finns en hemlighet.

– Jag har monterat på en vikt på gevärspipan som gör att den blir stabilare, så att det inte blir så svajigt, säger Carl-Johan Bergman, som är känd för att vara en teknisk och finurlig fixare.

Björn Ferry kom på elfte plats efter en bom och David Ekholm lyfte sig rejält, blev 16:e man. Det är den bästa placeringen han haft i sitt skidskytteliv.

Jörgen Brink världscupdebuterade som skidskytt. Han bommade hälften av skotten, fem bom, och slutade 71:a.

Ryssen Dmitri Jarosjenko vann 38 sekunder före norrmannen Ole Einar Björndalen. Jarosjenko fick äntligen vinna efter ett otal andraplatser.

Fredagens resultat ligger till grund för startordningen i lördagens jaktstart.

Resultat, Sprint herrar, Hochfilzen

1) D Jarosjenko, Rys     23.57,8 (1)
2) O E Björndalen, Nor    + 37,7 (2)
3) A Makoveev, Rys       + 51,0 (2)
4) C-J Bergman, Sve       + 55,2 (0)

11) B Ferry                      + 1.15,5 (1)

Bengt Skött
bengt.skott@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".