Norges damer jublar igen.

Handboll: Favoriterna till VM-semifinal

Tre av de fyra kvarts-finalerna i damernas handbolls-VM blev ännu jämnare än experterna trodde. Det var bara Norge som gick till semi utan att behöva anstränga sig.

Till slut blev det favoritsegrar i de fyra VM-kvartarna som spelades på Luciadagen i Frankrike:

Tyskland–Angola  36–33 (18–14)

VM:s stora överraskning Angola såg ut att bli en munsbit för de segersäkra tyskorna. Tack vare veteranen på nio meter, Grit Jurack, gick Tyskland ifrån till 8–2. 

Men afrikanskorna bytte målvakt och började få försvarsspelet att fungera. Angola kom närmare och närmare. Fyra måls underläge i paus blev till bara två (19–21) innan tyskorna insåg allvaret.
På slutet var Angola ånyo två mål ifrån (33–35) innan Tyskland satte slutresultatet och vann rättvist. Angola har dock gjort ett fantastiskt VM och har flyttat fram det svarta Afrikas positioner i handbollsvärlden.
Grit Jurack (som till vardags tränas av Sveriges förre förbundskapten i danska Viborg) blev matchens lirare med 11 mål. Tyvärr för Tyskland bars Nadine Krause ut på bår i slutet. frågan är om fotskadan hinner läka till lördagens semifinal.

Ryssland–Ungern 36–35 (20–22)
Ungerskorna höll på att ställa till en sensation. Magyariskorna gjorde ett ryck från 9–9 till 17–11. Ryskorna kom tillbaka före pausen, men Ungern ledde med två mål. Dock drabbades laget av en kanske matchavgörande skada, när mittsexan Monika Kovácsicz fick kliva av i paus.

Den andra halvleken blev jämn där de båda teamen avlöste varandra i ledarpositionen. När mindre än tio minuter återstod av matchen, verkade dock Ungern anfört av Anita Görbicz ha kopplat ett segergrepp: ledning med 34–31.

Den despotiske ryske förbundskaptenen Jevgenij Trefilov jobbade nu upp sig för allt vad stämbanden höll för. Och hans tjejer svarade upp till utskällningarna genom att göra fem raka mål, 31–34 blev 36–34. Ungerskorna hade chansen att kvittera i matchens sista anfall, men hittade inte hålet i den ryska muren.

Norge–Sydkorea 35–24 (16–12)

Sydkoreanskorna hängde med i ungefär en kvart, men sedan kom det norska segerrycket när 8–8 blev 13–8. Danmarksproffset Gro Hammerseng låg då bakom det mesta i anfallsväg.

I den andra halvleken kunde vårt västra grannland defilera och öka på segermarginalen till hela 11 mål. Norskorna kostade på sig att ofta öva specialaren med att ta ut målvakten och sätta in en utespelare för att få snurr på anfallen. Kanske en taktik som förbundskapten Marit Breivik ska fortsätta med i semifinalen mot Tyskland?

Frankrike–Rumänien 31–34 fl, 27–27 fl,  24–24 (14–8)

Den sista kvartsfinalen blev också den jämnaste. Som framgår av siffrorna krävdes det två förlängningar innan den fanatiska Parispubliken fick inse att les filles Français inte kommer att återupprepa de franska herrarnas guldjubel från 2001.

Fransyskorna ledde stort efter den första halvleken, men rumänskorna kom tillbaka och kunde kvittera. Matchens lirare var den blott 19-åriga Christina Neagus, som stod för nästan hälften av de rumänska målen, 16 stycken.

Frågan är om Rumänien kan ladda om batterierna efter den här urladdningen. Rumänskorna ska nämligen försöka få revansch för förlusten i VM-finalen 2005. På lördag är det semifinaler i Paris enligt det här schemat:

Rumänien–Ryssland
Norge–Tyskland

Paul Zyra
paul.zyra@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".