G14 bromsar för landslagsspelare

Det lär bli svårare för Fredrik Ljungberg och andra att få spela vänskapslandskamper i framtiden. Europas storklubbar skärper nu tonen gentemot Fifa.
På tisdagen möttes Europas 18 största fotbollsklubbar i Madrid. Gruppen, som kallas G14, har länge varit missnöjt med att behöva släppa sina toppspelare till landslagsuppdrag. På tisdagen bestämde G14 att skicka ett ultimativt brev till det internationella fotbollsförbundet Fifa. G14 siktar in sig på nästa veckas vänskapslandskamp mellan Kina och Brasilien, som storklubbarna anser arrangeras mer av kommersiella skäl än sportsliga. Det är ingen hemlighet att G14 helst vill slippa att låta spelarna åka hem till sina landslag. Samtidigt är många förbundskaptener frustrerade över de i deras tycke alltför få datum i spelprogrammet som är till för vänskapslandskamper. På måndagen rapporterade de brittiska medierna om att Englands coach Sven-Göran Eriksson kunde tänka sig att avgå. Detta om det blev massavhopp från vänskapskampen mot Australien nästa vecka. Matchen kan verka betydelselös, men det är samtidigt Svennis' enda tillfälle att spela ihop sitt landslag före de viktiga EM-kvalmatcherna mot Liechtenstein och Turkiet i mars. Alla är överens om att spelare i toppklubbar har ett mycket pressat schema, där laget förutom ligaspelet kanske också spelar i Champions league och andra cuper. Under fotbolls-VM 2002 kulminerade debatten, när många storstjärnor såg slitna ut efter en hård säsong. G14:s beslut idag kan ses som en försöksballong för att flytta fram sin position ytterligare, utan att t ex minska det lukrativa Champions leagueprogrammet. I brevet till Fifa har gruppen dessutom starka reservationer mot landslagsturneringen Confederations Cup. Turneringen mellan varje kontinents "mästare" ska arrangeras i Frankrike i juni, men väcker alltså ingen entusiasm hos storklubbarna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".