Dubbla norska rekordmän

Veteranerna Lasse Kjus och Kjetil-Andre Aamodt gick i och med dagens andra respektive tredje plats upp i delad ledning i alpina VM:s medaljliga.
– Skägget är grått och minnet inte så värst. Så det börjar väl bli dags att dra sig tillbaka, sade Lasse Kjus och skrattade gott efter silvermedaljen i herrarnas kombination. Bredvid satt Kjetil-Andre Aamodt och fingrade på sin bronsmedalj. Medaljerna förde dom båda norrmännen upp i delad topp på VM:s medaljliga genom tiderna. Båda har elva, precis som Luxemburgs Marc Girardelli. Aamodt är nu uppe i arton mästerskapsmedaljer på VM och OS. Kjus står på sexton. Han har just fyllt 32 år, Aamodt blir lika gammal i höst. Men några planer på att ge upp har i alla fall inte Kjetil, som numera bor i Monaco. – Det är alltid den sista medaljen som räknas. Man kan inte titta tillbaka och tänka på alla medaljer utan man måste se framåt, mot nya medaljer. – Och att ta medalj i kombination är lite speciellt, här är det tre åk som gäller och då blir det inte lika chansartat som störtlopp eller super G. Lasse Kjus prat om minnet har sin förklaring i att han kom till start med fel nummerlapp. Han hade helt enkelt glömt bort vilket nummer han skulle ha, och tog en lagkamrats. Men det ordnade sig. Och den som tror att han stördes av incidenten, tror fel. – Jag blir alltid lite lugnare när det händer lite grejer just vid start. Jo, det är sådan som kallas rutin. Och bli inte förvånade om dom norska gubbarna ståtar ensamma på tronen i VM:s medaljliga genom tiderna när mästerskapen i St Moritz är över. Aamodt, Kjus och mästerskap är en trojka som går bra ihop.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".