Grönholm vann Svenska Rallyt

Den regerande världsmästaren, finländaren Marcus Grönholm, vann Svenska Rallyt, efter att ha varit i ledningen under nästan hela tävlingen. Grönholm vann sju specialsträckor på de fina vintervägarna i värmlands- och dalaskogarna, och segern var egentligen aldrig hotad.
Marcus Grönholm tog nu sin tredje seger i Svenska Rallyt. Den tävling som blev hans stora genombrott år 2000. Senare det året vann han även totala rally-VM, och han gjorde om den bedriften ifjol. Vi får se om årets seger även den blir ett avstamp till en VM-titel. Grönholm, som kör för Peugeot, var totalt 50,8 sekunder före landsmannen Tommi Mäkinen i Subaru, och på tredje plats kom engelsmannen Richard Burns, som var 1.18 bakom stallkamraten Grönholm. Fyra blev estländaren Markko Märtin, i Ford, 1.46 efter täten. Femma blev skotten Colin McRae, i Citroën, 2.16 bakom segrande Grönholm. Först på sjätte plats slutade en av de stora publikfavoriterna, norrmannen Petter Solberg, som i sin Subaru var distanserad med 2.19 gentemot Grönholm. Söndagen inleddes med att Tommi Mäkinen satte nytt sträckrekord på den så kallade ''Sågen''. Men han var bara 1,5 sekunder före Marcus Grönholm, som var trea på sträckan. Fransmannen Sébastien Loeb var tvåa. Sen tog Grönholm årets sjunde sträckseger genom att vara snabbast på ''Rämmen'', 1,7 sekunder före Mäkinen. Sträckan ''Hara'' vanns av Colin McRae, sekunden före Grönholm. På ''Brunnberg''-sträckan var Markko Märtin snabbast, med Marcus Grönholm tre sekunder efter. Och den sista specialsträckan ''Hagfors'' vanns av Petter Solberg, som till slut tog en sträckseger i rallyt. Bäste svensk hittar vi först på 21:a plats. Där hamnade Kenneth Bäcklund, drygt femton minuter efter täten. Bäcklund vann iallafall den så kallade Grupp N-klassen före en annan svensk, Mattias Ekström. Bäcklund var en minut och 32 sekunder före Ekström. Stig-Olov Walfridson, som ledde Grupp N under hela rallyt, tvingades bryta på den 16:e och näst sista sträckan på grund av motorproblem. Speedwayvärldsmästaren, Tony Rickardsson, får klart godkänt i sin rallydebut. Han var visserligen en dryg halvtimme efter täten, men hade på 40:e plats faktiskt ett 15-tal bilar efter sig. Men de finska färgerna lyser ändå klarast över Karlstad, där rallyt rullar i mål. Grönholms tredje seger innebar också den sjätte raka finska segern i Svenska Rallyt.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".