Aamodt medaljligeledare

I och med Kjetil–Andre Aamodt silvermedalj i lördagens störtlopp i S:t Moritz, gick han upp som ensam ledare i alpina-VM:s medaljliga.
Nu är han ensam på tronen, norrmannen Kjetil-Andre Aamodt. Ingen manlig åkare har så många medaljer i VM som Aamodt. Två gånger har han fått kliva upp på pallen vid VM i St Moritz och nu har han tolv VM-medaljer. Kompisen Lasse Kjus står kvar på elva liksom Luxemburgs Marc Girardelli, som ju lagt av. – Jag är inte mätt än, säger Kjetil. Storslalomen på onsdag är en bra chans och jag var på pallen i sista världscuptävlingen före VM. Han tänker vänta med att fira att han är bäst i världen genom tiderna. Eller som han själv uttryckte saken: – Känslan när man tar medalj gör att det inte behövs att man firar och blir ”dritfull”. Det är när man misslyckas som man kan behöva en drink. Och så många sådana har inte Kjetil-Andre Aamodt behövt ta under sin karriär. Förutom dom tolv VM-medaljerna har han sju i OS. Han har vunnit den totala världscupen en gång och varit tvåa fem gånger. Han har vunnit i samtliga fem discipliner och har 21 världscupsegrar, 21 andraplatser och 19 tredjeplatser. Alltså totalt 61 pallplaceringar. En jämförelse med Ingemar Stenmark säger att Ingemar vann 86 världscupvinster. Under perioden 1974-1982 startade han i 145 slalom- eller storslalomtävlingar och var på pallen i 113! Totalt var ”Stenis” på pallen i Världscupen 153 gånger. Så 31-årige Aamodt får väl slita på ett tag till i pisterna för att nå Ingemar-klass. Här är Aamodts alla medaljer: 1991: Silver i super G 1992: Guld i super G, brons i storslalom (OS) 1993: Guld i slalom, guld i storslalom, silver i kombination 1994: Silver i störtlopp, silver i kombination, brons i super G (OS) 1996: Brons i super G 1997: Guld i kombination 1998: Ingen medalj! (OS) 1999: Guld i kombination, brons i störtlopp 2001: Guld i kombination, silver i storslalom 2002: Guld i super G, guld i kombination (OS) 2003: Silver i störtlopp, brons i kombination
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".