Göteborg kvar i Ocean Race

Göteborg är med på tävlingsrutten som mål för den näst sista etappen även i nästa års upplaga av segeltävlingen Volvo Ocean Race.
På måndagen presenterades ramarna för nästa upplaga av jordenruntkappseglingen Volvo Ocean Race. De mest övergripande förändringarna är att båtarna blir större, att tävlingen blir tidmässigt kortare och att det förutom för etappsegrarna kommer att delas ut poäng vid vissa förutbestämda punkter under etapperna, samt under bankappseglingar i etapphamnarna. Göteborg finns kvar på tävlingsrutten som mål för den näst sista etappen under våren 2006. Starten går i November 2005 någonstans i medelhavet. Etappmålen är Kapstaden, någon hamn i Australien eller Nya Zealand, Rio de Janeiro, Baltimore. Omstart från Southampton vidare mot Göteborg innan man når slutmålet en ännu obestämd Östersjöhamn. När det gäller båttypen så är det även fortsättningsvis en enskrovsbåt, den nya båten kommer att heta VO 70 och vara 70 fot (cirka 21 meter lång). Det är fortfarande de deltagande syndikaten som kommer att bygga sina egna båtar, men för att pressa kostnaderna kommer vissa avgörande detaljer (mast och köl) att vara av standardutförande. Antalet tillgängliga segel minskas kraftigt och även antalet besättningsmän. Med en helt manlig besättning skall man vara nio ombord, en helt kvinnlig besättning får vara elva.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".