Lind kroknade på upploppet.
SKIDOR

Ingen bra sprintdag för de svenska åkarna

Tre svenska åkare hade chansen att ta sig till final vid sprinten i klassisk stil i Canmore, Kanada. Ingen av dem lyckades.

Världscupregenten Virpi Kuitunen missade segern och därmed chansen att ta över ledningen i världscupen från Charlotte Kalla på onsdagen.

Finländskan blev fyra i den klassiska sprinten i Canmore och Kalla toppar i sin frånvaro fortfarande världscupen med 40 poäng. Virpi Kuitunen var snabbast i tidskvalet och åkte mycket starkt ända till upploppet i finalen.

På den långa upploppsrakan på över 1 400 meters höjd i Klippiga bergen tröt orken för finländskan, som kom i mål som fyra. Därmed fick hon 50 världscuppoäng och är ännu tio efter Charlotte Kalla.

Kalla blir troligen av med ledningen
Svenskan kommer sannolikt att få lämna över ledningen till Kuitunen.

De två lopp som återstår i Canmore, 10 km fristil och en fristilssprint, är visserligen inte Kuitunens favoritdistanser, men en placering bland de 20 främsta räcker för att passera svenskan.

Petra Majdic, Slovenien, vann med en pjäxspets före Astrid Jacobsen, Norges världsmästarinna i disciplinen.

De båda svenskorna, Maria Rydqvist och Ida Ingemarsdotter, gick vidare från tidskvalet som 24:a respektive 28:a. De åkte ut i kvartsfinalerna efter att ha blivit fyra i varsitt heat.

Bakslag för herråkarna
Sverige väntar fortfarande på en seger i sprint i vinterns världscup i skidor. Två andraplatser av Björn Lind och Emil Jönsson är bäst hittills.

Den första av två världscupsprinter i Canmore resulterade i ett nytt bakslag. Lind och Jönsson samt VM-tvåan Mats Larsson nådde längst, men slogs alla ut i semifinalerna. Björn Lind låg bäst till i sin semifil. Men han kroknade på upploppet och blev fyra.

Efter bakslaget i tisdagens fristil vände det totalt för Norge i den klassiska sprinten. I herrrfinalen var det fem norrmän främst, med Börre Naess som etta före Ola Vigen Hattestad och Eldar Rönning.

Radiosporten/TT
radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista