Varis har dopat sig igen.
Skidskytte

Kaisa Varis fast för dopning igen

Finländska skidskytteåkaren Kaisa Varis har testats positivt för dopning, meddelar Finlands skidskytteförbund.

Ännu har det inte avslöjats vilken typ av preparat testarna funnit i Varis prov. Enligt den norska nyhetsbyrån NTB lämnade Varis ett positivt dopningsprov den 6 januari i Oberhof.

Resultatet från B-provet är inte analyserat än, svar väntas nästa vecka. Varis säger till finska radion att hon är oskyldig.

Kaisa Varis var tidigare längdskidåkare och hon var inte en av de finländare som åkte fast i den stora dopningsskandalen vid hemma-VM i Lahti 2001.

Däremot fastnade hon i nätet 2003 vid VM i Val di Fiemme. Varis åkte dit för epo-dopning sedan hon ”hjälpts” av den tidigare förbundskaptenen Kari-Pekka Kyrö, som sparkades i samband med hemoheshärvan 2001.

Tidigare avstängd
Varis stänges av i två år och gjorde comeback i längdspåren i februari 2005. Hon blev inte uttagen till OS i Turin 2006 eftersom hon inte uppgett korrekta uppgifter om var hon befunnit sig för dopningstestarna.

Kajsa Varis övergick till skidskytte under 2006 och började tävla regelbundet i världscupen under 2007. I januari 2008 vann hon världscupsprinten i Ruhpolding.

Svenska skidskyttelandslagets tyske tränare Wolfgang Pichler har tidigare varit väldigt kritisk mot att Kaisa Varis tillåtits tävla i skidskytte. 

Förvånar inte Ferry
Svenske skidskytten Björn Ferry är inte förvånad över att Varis åkt fast ännu en gång.
– Det känns skönt varje gång någon fuskare åker fast, även om det svärtar ner sporten, säger Ferry till Västerbotten-Kuriren.

Hon har vunnit en världscuptävling den här säsongen och hade varit en given medaljkandidat vid VM i Östersund som startar om två veckor. 

Om Varis prov visar sig positivt kommer hon att bli avstängd från all idrott på livstid.

Radiosporten
radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".