Referar de svenska matcherna.

Referent/reporter: Robert Tennisberg

På plats i den ryska VM-staden Moskva finns Robert Tennisberg som både kommer vara referent och reporter.

Varför ska man följa bandy-VM med Radiosporten?

– VM i Radiosporten ger er den heltäckande bilden av det som händer i Moskva. Vi följer alla intressanta matcher på plats och ger er de snabbaste referaten, kommentarerna och intervjuerna.

– Dessutom hörs och syns vi både i radion (P4), webbradion, mobilen och på vår sajt på sr.se/vm. Vi lovar att ge er bandy-VM både bakom och framför kulisserna.

– Och så mitt bandymantra: ”Bandy är bäst i radio för Du slipper leta efter bollen - Du HÖR var den är!”

Hur bra är det svenska laget?

– Sverige har stora chanser att utveckla sitt spel, jämfört med de senaste åren.

– Lagmässigt och taktiskt sett har det sett bra ut länge. Men nu finns det fler spelare som är individuellt skickliga, och kan göra prestationer på egen hand.

– Flera unga spelare har slussats in de senaste åren, och nu är det upp till dem att visa vad de går för i de riktigt stora sammanhangen.

Vilka är de svenska nyckelspelarena?

– Det finns fortfarande kvar en viktig stomme i bröderna Bergwall, Anders Östling, Stefan Erixon m.fl. De är fortsatt viktiga.

– Men det gäller, som sagt, att de unga kliver fram. Och då tänker jag främst på spelare som målkungen Patrik Nilsson, Johan Andersson och framför allt Per Hellmyrs. När han är som bäst är han kanske nummer ett i världen, och då får motståndarna det svårt.

Vad Sverige för chanser att ta guld?

– Sverige har stora chanser att ta tillbaka bandytronen. Men då krävs det att rätt dagsform infinner sig i helgen, och att spelet klaffar. Sverige vann visserligen båda kamperna, på hemmaplan, mot Ryssland i december. Men nu är ryssarna betydligt bättre, och har dessutom fördel av att känna sig hemma i Moskva.

– Bergwall måste stänga igen sitt mål, Hellmyrs spelsinne och uppspel måste vara på topp, och Nilsson måste fortsätta producera mål. Då kan det bli en riktigt rolig avslutning på VM.

Vilket lag är favorit till VM-guldet?

– Jag anser att ryssarna är favoriter. De har hemmaplan, och deras stjärnor är svåra att få stopp på när de sätter fart. Men kan Sverige sätta sig i respekt genom att våga köra offensivt samtidigt som man har en stabil defensiv så är det jämnt skägg.

– Finland kan man inte räkna bort, men det skulle vara en jätteskräll om de gick hela vägen. Då krävs det nästan ett mirakel.

Vilken är din favoritspelare genom tiderna och varför?

– Det finns många spelare på olika positioner som jag beundrat, på flera sätt. Men det är svårt att komma ifrån Jonas Claesson. Han var enorm som avslutare, och kunde göra mål från alla möjliga och omöjliga håll. En sådan spelare som lagkamraterna kunde ge bollen till, så fixade han resten.
Att vinna skytteligan i VM fyra gånger, och bli årets man i svensk bandy fem gånger talar också sitt tydliga språk.
Claesson är den störste.

Vad är det som är så kul med bandy?

– Allt! Det är en fartfylld och häftig, ”lirarnas” sport - som jag tror att både idrottskonnässörer och andra lätt roas av. Det är en speciell ”feeling” kring bandyn, som är svår att förklara.

– Sedan är det ju en fantastisk utmaning att försöka få radiolyssnarna att SE bollen i en sport där ju många tycker att bollen lätt ”försvinner”...

Ditt bästa bandy-VM-minne?

– Det är VM-turneringen i ryska Kazan 2005, då jag och Jonas Claesson refererade i Radiosporten. Hela resan var en upplevelse för livet, med den fantastiska finalen och det överraskande svenska guldet som självklar höjdpunkt.

– Ett annat starkt minne är när jag, efter Kenth Hultqvists förfrågan, spelade in en ”uppladdnings-CD” med fejkat finalreferat till landslaget inför VM i Archangelsk 2003. Den CD:n blev otäckt (på ett positivt sätt) lik den verkliga finalen, och jag fick ett uppriktigt tack både från spelare och ledare efteråt.

Din bästa egna vintersportmerit?

– Jag har genomfört Vasaloppet på ett hyfsat sätt vid två tillfällen (2001 och 2002). Och så har jag klarat mig levande nedför ”Väggen”-backen i Hundfjället.

– Bandy har jag tyvärr bara spelat på rink, men jag var med och vann korpserien en gång.

Radiosporten
radiosporten@sr.se

Fakta: Robert Tennisberg

Journalistkarriär i korthet?
– Reporter/programledare på Radiosporten sedan hösten 1996 då jag fick fast anställning, efter att tidigare ha varit praktikant och sommarvikarie. Har arbetat på redaktionerna i Örebro, Västerås och Stockholm.

Det bevakar Robert:
– På vintrarna följer jag framför allt bandy, ishockey och innebandy. På somrarna blir det mest fotboll och friidrott. Men jag gillar nästan all sport. I bandyväg refererar jag nu min sjätte VM-turnering, varav den tredje på svensk mark.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".