1 av 2
Sverige slapp Kroatien i OS-kval.
2 av 2
HANDBOLL

Damlandslaget slipper Kroatien i OS-kval

Sveriges damlandslag i handboll får möta Spanien, Tyskland och Kuba i OS-kvalet i mars. Den vice förbundskaptenen Per Johansson tror att landslaget klarar Spanien och tar sig till Peking.

Trots att Sverige inte var med i det senaste VM-slutspelet, gjorde resultaten där att blågult trots allt fick chansen att spela OS-kval. Chansen verkade från början mest teoretisk, eftersom Sverige hamnade i samma grupp som Tyskland och Ungern. Ungern var det enda lag i VM som lyckades pressa världsmästaren Ryssland i 60 minuter.

Men sedan har utvecklingen onekligen gått Sveriges väg. Dels i Afrika där Angola tog kontinentens OS-plats, vilket gjorde att den betydligt mänskligare motståndaren Kroatien och inte Ungern skulle hamna i Sveriges kvalgrupp.

Nya förutsättningar
Och på tisdagen förändrades förutsättningarna än en gång, när Sydkorea vann Asiens OS-kval. Därmed bytte Kroatien plats med Spanien, som alltså blir Sveriges motståndare. Den här gången är bytet definitivt.

Asiens OS-kval spelades egentligen redan sensommaren 2007, men tidigt kom det rapporter om skandalösa förhållandena vid turneringen. Efter bland annat uppmärksamhet i medeierna, beslöt det internationella handbollsförbundet att kvalet skulle spelas om.

Läs mer:     

När det väl var dags för omkvalet, bojkottades det av de länder som gynnades av det första kvalet. Därför blev det bara en match och den vann Sydkorea med klara 34–21 över Japan, trots att matchen gick i Tokyo. Sydkoreanskorna var tillsammans med Angola de enda utomeuropeiska länder som nådde kvartsfinalerna i VM, så det är rätt lag som får spela OS.

Hygglig svensk chans
OS-kvalturneringen avgörs 28–30 mars i Leipzig. Fyra lag möts i en serie, där de två bästa får en OS-biljett. Sverige inleder mot värdnationen Tyskland på fredagen. Dagen därpå möts de båda förlorarna och de bägge segrarna.

En normal utveckling skulle innebära att Sverige i den andra matchen möter Kuba och avslutar mot Spanien. Om Tyskland som väntat vinner sina båda inledande matcher, kan det bädda för en direkt avgörande match mellan Sverige och Spanien, med en OS-plats i potten.

I Sveriges senaste mästerskap, EM 2006, vann Sverige mot Spanien men föll mot Kroatien. Spanien var ytterst nära att ta sig till kvartsfinal i Frankrike-VM senast. Men efter en förlust i den sista matchen i mellanrundan mot dittills poänglösa Polen, gick Sydkorea förbi. 

Det blir för övrigt en kvalfylld vår för de svenska handbollsdamerna. I söndags blev det ju klart att Tjeckien blir Sveriges motståndare i kvalet till EM. De båda matcherna spelas i juni.

Paul Zyra
paul.zyra@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".