1 av 2
Japanerna mot väggen.
2 av 2
HANDBOLL

Sydkorea och Japan riskerar uteslutning

Asiens handbollsförbund trappar upp konflikten med övriga världen. Sydkorea och Japan hotas av uteslutning för att de ställde upp i ett OS-kval i tisdags.

Historien om Asiens OS-kval i handboll antar allt groteskare dimensioner. Radiosporten har tidigare rapporterat om de skandalösa förhållanden som rådde i samband med kvalspelet, både på dam- och herrsidan.
Läs: 

På tisdagen spelades damkvalet om i Tokyo och på onsdagen herrarnas OS-kval. Bara Sydkorea och Japan ställer upp, sedan det asiatiska handbollsförbundet (AHF) skrivit brev till alla aktuella länder och uppmanat till bojkott.

AHF accepterade alltså inte det internationella förbundets beslut att både herr- och damkvalen skulle spelas om. Nu hotar AHF med att utesluta Sydkorea och Japan ur gemenskapen för att de trotsade bojkotten.

–Vi kommer att kalla till ett extramöte i vårt verkställande utskott nästa vecka för att besluta vilka åtgärder vi ska vidta, sade AHF:s verkställande direktör Ahmed Abu Al Lail till Reuters på onsdagen.

Oljepengar styr
Asiens handbollsförbund styrs av den kuwaitiske prinsen schejk Ahmad al-Fahad al-Sabah. Det har i handbollsvärlden länge varit känt att schejkens pengar har styrt även de sportsliga resultaten i Asien.

Många bedömare anser att pengarna från Kuwait även har letat sig in i fickorna på det internationella förbundets ordförande Hassan Moustafa från Egypten. Även om det var IHF som beordrade omspel av OS-kvalen, verkade Moustafa själv bromsa det beslutet ända till dess hans egen ställning blev hotad.

Att Japan vägrade bojkotta omkvalen, och att Tokyo står som arrangör, hotar nu stadens kandidatur för OS 2016. OCA, sammanslutningen av 44 asiatiska länders olympiska kommittéer, hotar nu att sätta käppar i hjulet för Tokyo. Anledningen? Ordföranden i OCA är – schejk Ahmad al-Fahad al-Sabah från Kuwait.

Sydkorea kvalificerade sig till OS på både herr- och damsidan. Sydkoreanskorna slog japanskorna med 34–21, medan Sydkoreas herrar vann en knappare seger över Japan, 28–25.

Japans herrar får en OS-chans till, Kroatien där laget ställs mot hemmanationen, Ryssland och Algeriet. En tuff uppgift.

Paul Zyra
paul.zyra@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".