1 av 2
Therese och Vendela 2004.
2 av 2
Eric Lundin
SEGLING

Svenskor blåsta på medalj i 470-klassen

Det blev inga medaljer i 470-klassen för det svenska paret Therese Torgersson och Vendela Santén vid VM i Australien.

De svenska OS-hoppen Therese Torgersson och Vendela Santén blev bokstavligen blåsta på medaljer i vattnen utanför Melbourne. Svenskorna, som tävlar för GKSS i Göteborg, tog OS-brons i Aten 2004. Santén hette då Zachrisson i efternamn.

Nu 2008 fick de nöja sig med tionde och sista plats i medaljfinalen. Sammanlagt blev det åttonde plats i tävlingen. Världsmästare blev nu två amerikanskor.

Svenskorna hade valt segel för hårda vindar, och har man väl valt en segeltyp måste man hålla sig till den. Men de hårda vindarna uteblev, vilket till viss del kan förklara den något blygsamma placeringen. Dessutom stördes Torgersson hela VM av en inflammation i en sena i handen.

Tre veckors vila väntar nu innan det är dags ett träningsläger på Mallorca. I augusti börjar OS-seglingarna i Qingdao, där det brukar vara relativt lätta vindar. Det gör att det svenska paret nu kommer att byta spår när det gäller seglen.

I OS slipper Torgersson/Santén i alla fall konkurrensen från världsmästarna Erin Maxwell och Isabelle Kinsolving. De vann VM men misslyckades i USA:s olympiska uttagningar.

Eric Lundin
eric.lundin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".