1 av 2
Seg Holm flög högt.
2 av 2
FRIIDROTT

Seg Stefan Holm hoppade årsbästa

Trött, seg och inte alls på humör. Då hoppade Stefan Holm nytt årsbästa vid galan i tyska Arnstadt.

Trött, seg och inte alls på humör. Då gick det kanonbra med tanke på hur han hoppade, enligt pappan och tränaren Johnny Holm om Stefan Holms årsbästa på 2,35.

Holms sjunde besök i den klassiska höjdhoppargalan i Arnstadt, Tyskland slutade precis som det alltid har gjort. Med nytt årsbästa - och den här gången också med ett rekord.

Med 2,35 delade han andraplatsen med ryssen Jaroslav Rybakov vars landsman Andrej Silnov vann på 2,37 - årets högsta hopp hittills.Genom att ta sig över 2,35 är Stefan Holm (32 år i maj) den äldste höjdhopparen hittills som klarat den höjden.

Allt strulade innan tävlingen
Att Stefan nådde så högt förvånade både honom och pappa Johnny. Det mesta hade krånglat inför tävlingen. På sin hemsida skriver Stefan Holm:

”Inhoppningen kändes som en smärre katastrof. Visserligen rev jag inga hopp och visserligen saxade jag 200 cm två gånger om, men det var inget driv och tryck alls i löpningen när jag floppade. Därför gick jag in redan på 2,15.”

Fram till 2,28 klarade han utan rivning. Holm tog 2,31 i andra - och där lyfte tävlingen. 2,33 grejades i tredje och sista hoppet, liksom 2,35.

Linus femma, Emma nia
Linus Thörnblad stannade på 2,33 efter ganska bra hoppning enligt Johnny Holm. Redan på tisdag väntar nästa tävling, i Banska Bystrica, Slovakien.

”Men 235 cm, nytt årsbästa och ett par riktiga kanonhopp på vägen bådar gott! Lite piggare ben och en lättare väg upp på tisdag så kanske, kanske, kanske...” skriver Stefan Holm på sin hemsida.

I damtävlingen gjorde Blanca Vlasic som Silnov och bjöd på årets hittills högsta hopp. Kroatiskan nådde över 2,03 och slog Jelena Slesarenko med två centimeter.

Emma Green hade ingen av sina bättre dagar och stannade på 1,90.

Internationell höjdhoppsgala

Herrar
1) Andrej Silnov, Ryssland, 2,37
2) Stefan Holm, Sverige, 2,35
3) Jaroslav Rybakov, Ryssland, 2,35
...
5) Linus Thörnblad, Sverige, 2,33

Damer
1) Blanka Vlasic, Kroatien, 2,03
2) Jelena Slesarenko, Ryssland, 2,01
3) Vita Palamar, Ukraina, 1,99
...
9) Emma Green, Sverige, 1,90

Radiosporten/TT
radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".