En strålande tid av Sanna.
FRIIDROTT

Kallur var hundradelar från världsrekordet

Susanna Kallurs supertid knockade konkurrenterna i Stuttgart. 7,72 sekunder på 60 meter häck, bara tre hundradelar från Ludmila Enquist världsrekord.

Nytt svenskt rekord och världsårsbästa på 7,75 i Göteborg i tisdags och direkt i försöken i Stuttgart slog Kallur till med en ny topptid. Preliminära 7,77 ändrades sedan till 7,78.

Men hon hade mer att ge i finalen på de snabba tyska innebanorna. Trots en tveksam start flöt och flög Kallur över hindren och passerade mållinjen samtidigt som resultattavlan omgående gav glädjebeskedet: 7,71.

Tiden korrigerades till 7,72 - men likväl en supertid. Fort men säkert är Kallur på väg mot ned mot Ludmila Engquists långlivade världsrekord på 7,69, noterat den 4 februari 1990 i Tjeljabinsk medan Enquist hette Narozjilenko och tävlade för Sovjetunionen.

Kallurs säsongstart har varit fenomenal med tre raka segrar - Glasgow, Göteborg och Stuttgart - på utmärkta tider.

Frågan är om inte Ludmila Engquists rekord rykt om Kallur reagerat snabbare när starten gick. Med 7,72 är hon hur som helst världens näst snabbaste kvinna genom tiderna på distansen. Svensk-ryskan har de tre snabbaste tiderna: 7,69, 7,70 och 7,71, satta mellan 1990 och 1993.

Det är en månad till VM i Valencia, men står sig Susanna Kallurs form är det få om ens någon som kan stoppa henne från guldet. Och kanske ett nytt världsrekord.

I skuggan av Susanna Kallur imponerade Johan Wissman. Han kom tvåa på 200 meter med tiden 20,91, en klar förbättring av hans årsbästa. Tysken Tobias Unger, som sprang i heatet efter Wissman, vann på 20,84.

Radiosporten/TT
radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".