Dopningsdebatt efter dödsfall

Nu går debatten het kring amerikanska proffsporters inställning till dopning och droger höga i USA. Detta sedan en 23-årig proffspelare i baseball avlidit som en följd av att ha använt efidrin.
Steve Bechler kom till Baltimore Oriols träningsläger överviktig och dog av värmeslag sedan han hårdbantat med Xenedrin, ett läkemedel som innehåller efedrin. Läkare har nu fastslagit att efedrinet var en bidragande orsak till dödsfallet. I stora delar av världen skulle detta betraktas som ett dopningsfall med dödlig utgång. Dock inte i USA. I amerikansk baseball är det nämligen inte förbjudet att använda efedrin. Spelarfacket sa blankt nej vid förhandlingar i somras när ett förslag om att förbjuda preparat som innehåller efedrin lades fram. Spelarna fick istället en broschyr som varnade för eventuella sidoeffekter och där skriver man "Drogen kan ge sideffekter som högt blodtryck, hjärtklappning, slaganfall, hjärtattacker och död". Därmed anser basebollförbundet att de gjort sin plikt. Rättsläkaren som utreder Bechlers dödsfall hoppas att efedrin skall förbjudas inom alla idrotter. Frågan är om inställningen hos spelare och ledare kommer ändras efter 23-åringenes bortgång.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".