Mattias Nilsson blir riktigt farlig i lördagens sprint.

Mattias Nilsson stort svenskt sprinthopp

Mattias Nilsson är ett av Sveriges mest anonyma medaljhopp i stora vintersporter. Han kan slå till redan i lördagens sprintlopp.

Den visslande Östersunds-killen, som mår som bäst när det är sprintlopp. Det har hans två tredjeplatser i sprint visat. Den senaste kom i vinter i Pokljuka. Men han verkar ändå i skymundan av de större, svenska medaljhoppen.

– Det kan vara ganska skönt att vara anonym och ändå göra bra resultat. Men det är klart att man vill ha uppskattning för det man gör, säger han.

Mattias Nilsson tycker själv att han har förbättras inför årets säsong. Han har blivit starkare på både skidåkning och skytte.

Men speciellt i stående är det fortfarande lite skakigt. Då gör sig darr i benen ofta påminnt och då är det omöjligt att skjuta fullt.

– Ibland har det blivit riktigt dåligt. Men det är nästan hellre att jag skjuter kasst en tävling och lyckas bra i nästa. Då kan man få toppresultat.

Utanför skidskyttet då, vad har varit den roligaste händelsen?

– Under säsongen kan och vill man inte göra så mycket annat. Man vill inte gå på bio för då blir man sjuk kanske. Man vill ju inte träna ett helt år och sabba det. Samtidigt trivs jag med det jag gör så det är värt alla såna uppoffringar.

Radiosporten sänder lördagens sprint från kl 14.15 i P4, webbradion och mobilen.

Bengt Skött
bengt.skott@sr.se

Fakta: Mattias Nilsson

Ålder: Blir 26 år direkt efter VM.
Bor: Östersund.
OS- och VM-meriter:
Antholz-VM 2007: Sexa som bäst (sprint)
Turin-OS 2006: Åtta som bäst (sprint)
Tidigare VM: 24:a som bäst
Antal världscupsegrar: 0
Bästa placering 2007-08: Trea (Pokljukas sprint)
Kuriosa: Stor pokerentusiast, och sällan en bra förlorare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".