Anna Maria har närmat sig den absoluta eliten.

Anna Maria Nilsson vill bräcka brorsan

Två sjätteplatser i vinter. Med bara ett par dagar emellan... Om Anna Maria Nilsson prickar in formen riktigt bra kan hon bli VM:s stora svenska sensation. Blir hon bättre än brorsan Mattias.

En fördel som bägge har är att de till vardags - och under VM - bor bara några hundra meter från arenan. VM på hemmaplan är tryggt men också lite svårt.

– Nära och kära kommer ut och tittar och det blir ju speciellt på det sättet. Man vill så mycket och man vill så gärna att det ska gå bra. Men det är inte så lätt, säger Anna Maria Nilsson till Radiosporten.

Säsongen innan VM har varit bra. Anna Maria Nilsson har utvecklats rejält sedan förra året. Hon är dock inte förvånad - att hon skulle gå framåt hade hon både hoppats på och förväntat sig.

– En styrka är skjuttiderna. Det kanske inte alltid blir träff men det går ganska fort. Sen har jag utvecklats som skidåkare också. Där har jag fortfarande mycket kvar men det har blivit bättre, säger hon.

Hon tycker inte själv att hon är riktigt etablerad bland de allra bästa åkarna. Men hon börjar närma sig.

– Det är fortfarande lite ovant att komma in på jakt- och masstart och skjuta alla tillsammans. Det är stressande och svårt. Man behöver uppleva det fler gånger. Då kommer man ju få erfarenheter att lära sig det.

Även om hon inte har så mycket erfarenhet har Anna Maria Nilsson redan en hel del rutiner. Ritualer som hon alltid följer i samband med tävling.

– Jag har ganska mycket vidskepliga grejer för mig. Jag har en speciell tävlings-top. Jag skulle inte köra i vilka trosor som helst. Med örhängen har jag också lite otur eller turgrejer för mig.

Radiosporten sänder damernas VM-sprint på lördag med start kl 11.00, i P4, webbradion och mobilen.

Bengt Skött
bengt.skott@sr.se

Fakta: Anna Maria Nilsson

Ålder: 24 år (blir 25 den 13 maj)
Bor: Östersund.
OS- och VM-meriter:
Antholz-VM 2007: 21:a i sin enda start (distans)
Turin-OS 2006: Deltog ej.
Tidigare VM: Har ej deltagit individuellt.
Antal världscupsegrar: 0
Bästa placering 2007-08: Sexa (både i distans och sprint i Pokljuka 13-15 dec)
Kuriosa: Shoppingälskare, gillar Stockholm skarpt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista