VM-guld till Elofsson

Per Elofsson tog på söndagen VM-guld i italienska Val di Fiemme. Guldet kom i skiathlon, en form av jaktstart över 10 km klassisk stil följd av 10 km fristil.
Elofsson besegrade norrmannen Tore Ruud Hofstad i en dramatisk spurtduell och Jörgen Brink körde in på en glädjande bronsplats.
De svenska åkarna höll sig långt framme under hela loppet, precis som man kommit överrens om före starten. Under stora delar av det andra varvet så turades Elofsson, Brink och Mathias Fredriksson om att anföra tätklungan. – Vi pratade om att vi är ett lag som är allround och har kapacitet att anföra fältet, men vi gjorde ändå inte det värsta grovjobbet, berättade Fredriksson för Radiosporten efter loppet. När det återstod knappa kilometern hade norrmannen Hofstad avancerat upp i fältet och försökte göra ett ryck, Elofsson tog rygg. När avgörandet kom hade Elofsson den hetaste viljan och bästa skidorna. Han är inte känd för att vara någon spurtare men var för stark för norrmannen på upploppet. – Det var overkligt, jag var enormt glad när jag gick i mål. Jag trodde att det skulle komma någon som en raket på sidan, men det kom ingen. Det här känns helt suveränt, sa en lycklig Elofsson till Radiosporten efter segern. I den täta bronsstriden lyckades Jörgen Brink knipa bronspengen bara tiondelar före en klunga av jagande åkare. – Det är otroligt kul att ta medalj, även fast jag kunde varit med ännu högre upp. Men jag är ändå otroligt nöjd, sa en glad Brink. Fredriksson mäktade inte med att hålla undan hela vägen in i mål utan tappade placeringar på upploppet och slutade sjua. – Det var ett bra lopp från min sida, men jag hade inte marginalerna på min sida. Jag tyckte jag hade rätt position på upploppet med de andra åkarna gled ifrån, sa en besviken Fredriksson som hade hoppats på en pallplacering. – De gjorde en fantastisk fin insats idag, låg långt framme och höll positionerna precis som planerat. Per kom med mycket fin fart och gled förbi på upploppet, Mathias hade bra slagläge men fick det jobbigt. Brink kom då igen som en raket och räddade bronset. En härlig dag, sammanfattade Radiosporten experkommentator Assar Rönnlund. Slutställning, skiathlon, 10 km+10 km: 1. Per Elofsson, Sverige, 47.42,3 2. Tore Ruud Hofstad, Norge, 47.42,6 3. Jörgen Brink, Sverige, 47.42,7 4. Markus Hasler, Liechtenstein, 47.42,8 5. Axel Teichmann, Tyskland, 47.42,9 6. Martin Koukal, Tjeckien, 47.43,2 7. Mathias Fredriksson, Sverige, 47.43,8 8. Freddy Schwienbacher, Italien, 47.45,3 9. Pietro Piller Cottrer, do, 47.46,4 10. Jaak Mae, Estland, 47.46,9 11. Carl Swenson, USA, 47.47,3 12. Frode Estil, Norge, 47.47,4 13. Sergej Dolidovitj, Vitryssland, 47.47,4 14. Kris Freeman, USA, 47.50,5 15. Anders Södergren, Sverige, 47.51,0 31. Magnus Ingesson, Sverige, 48.54,6
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".