Minns du loppet? - 50-tal

Vilket år vann Mora-Nisse sitt första Vasalopp och vems stav var det som gick av kort efter start 1944?

1951
Tre man delar ledningen i Evertsberg, det strävsamma moraparet Nils Karlsson och Anders Törnkvist samt Brännans Folke Wedin.
I Eldris är Nisse ensam och på sista milen går finländaren Pekka Kuvaja förbi Törnkvist och Wedin. Mora-Nisse vinner med 6.43 minuters försprång och hyllas av en rekordpublik på närmare 50 000 människor.
Nästan ett dussin extratåg transporterat åskådare till Mora.

1953
Mora-Nisse var sjuk och kunde inte ställa upp 1952, men sätter nu punkt för en sagolik karriär i skidspåren med sin nionde seger på tio starter i Vasaloppet.
En klar tjuvstart (i idealiskt väder: 5 grader och lätt beslöjad sol) tvingar legendariska startern Sune Åhs att återkalla de cirka 700 åkarna. Omstart efter en halvtimme.
I backarna upp mot kontrollen i Oxberg drar Nisse ifrån. Sista milen blir svår, spåret är blött, men Mora-Nisse håller.
Rekordtid och hans näst största segermarginal, 8.45 minuter före Gunnar Karlsson, Umeå.

1955
Sixten Jernberg vinner i sin andra Vasaloppstart (20:e 1952). I Evertsberg leder Sixten med knappa minuten, men Umeås Gunnar Karlsson och Martin Lundström (36-årig debutant i Vasaloppet) samarbetar effektivt och siktar Jernberg i trakten av Gopshus.
Sixten lägger då in en högre växel, leder i Eldris med en minut och är i mål exakt två minuter före Gunnar Karlsson, som inte förunnas vinna den här gången heller (5:a 1947, 3a: 1950, 2:a 1953, 5:a 1954, 2:a 1955).

1958
Ett tungt och svårt Vasalopp både bildligt – kollision med VM i Lahtis (30 km) – och bokstavligt, kring noll vid starten men snart plus och därmed svårvallat.
Fjolårssegraren Gunnar Larsson får strax före start, i telefon hemifrån Oxberg, veta att där är åtskilliga köldgrader.
Han förbereder sig därefter, behöver inte valla om och vinner 2.39 minuter före Sälens Bengt Eriksson, som han skakat av sig efter Gopshus.

Radiosporten
radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".