Reportage

Elvira Kivi jagar medalj i Paralympics

Elvira Kivi är sveriges första kvinnliga proffs inom handikappidrotten. Förra året blev hon världsmästare i judo för synskadade men nu är siktet inställt på Paralympics i Peking.
 

20-åriga Elvira Kivi kommer från Trollhättan och blev nyligen sveriges första kvinnliga proffs inom handikappidrott. Så det har blivit mycket uppmärksamhet den senaste tiden. Och kanske någon intervju för mycket.

Innan hon fick sponsorer och kunde träna på heltid, så jobbade hon på unga synskadade i väst. Och Elvira tror att mediabruset kring henne själv kan föra gott med sig, även för andra.

– Det ökar kanske kunskapen lite om vad det innebär att vara synskadad, men också om hur mycket man kan göra. Det kan påverka allmänheten positivt, men även andra synskadade som kan känna att man kan uppnå väldigt mycket och klara sig bra ändå, säger hon till Radiosporten.

Förlorade för det mesta i början
Själv har Elvira uppnått en hel del. Hon började träna judo i Lilla Edets judoklubb som liten och hon hade det rätt svårt i början eftersom hon var den enda som var synskadad.

Då hade hon sämre balans och kroppskontroll än alla dom andra och förlorade för de mesta. Men så upptäckte hon att de fanns tävlingar för synskadade, framför allt utomlands.

Sedan dess har det gått bättre. Men hon tränar fortfarande judo mot seende och hon tror att det bara är till hennes fördel.

– I vissa länder får man som synskadad kanske inte träna i vanliga klubbar. Man kanske går på specialskolor bara för synskadade och har en särskild träning där. Då får man aldrig möjligheten till det motståndet, tävlingar och allt sådant där. Jag tror man blir lite tuffare om man får köra mot seende. 

Bra taktik att träna mot seende
Att träna mot seende har varit en lyckad taktik hittills. För egentligen är det ingen större skillnad mellan vanlig judo och judo för synskadade.

De enda är att man som synskadad börjar med att ta ett grepp på varandra, för att känna var den andre är, istället för att bocka och ta ett steg tillbaka.

Sedan är det känseln som gäller, det är den som Elvira förlitar sig på. För hon har 95 procent nedsatt syn och ser bara lite grand av motståndaren.

– Jag ser motståndaren framför mig och lite vad som händer. Men jag har svårt att ta in det fort och processa det till vad personen är på väg att göra. det blir ganska mycket att man går på känsla och andra intryck.

Fokus på Paralympics redan ifjol
Redan förra året var Elvira fokuserad på Paralympics i år.

Då var EM och VM två delmål där hon i och för sig hoppades på medaljer. Det blev ett brons på EM och sedan ett guld på VM i Brasilien – efter en nervkittlande match.

– Jag var extremt taggad och min motståndare var också extremt taggad. Det stod lika stora delar, sedan hade hon ledningen i slutet. Sedan fick jag ledningen när det var sju sekunder kvar. De kändes väldigt långa.

Det är den känslan Elvira letar efter inför OS. Det där lugnet och förmågan att övervinna sin nervositet och prestera sitt allra bästa – när det verkligen gäller.

– Den känslan jag hade under hela tävlingen var väldigt fokuserad och positiv. Det kändes väldigt stabilt och jag hade inga negativa tankar. Det mentala tillståndet vill jag väldigt gärna få till igen och tror att jag har bra förutsättningar att få det, säger hon.

Susanna Andrén
radiosporten@sr.se