BORDTENNIS

Sverige utslaget ur lag-VM av Sydkorea

Sveriges bordtennisherrar förlorade även mot Sydkorea och är därmed ute ur lag-VM. 

En gång i tiden spelade Sveriges landslag ständigt om medaljerna i lag-VM i bordtennis. Men nu är herrarna på väg mot pingisens division två. På tisdagen blev Sverige utslaget i lag-VM av Sydkorea. 

Lag-VM spelas i 11-miljonersstaden Guangzhou i södra Kina. De 24 bästa länderna spelar i fyra sexlagsgrupper, där de två bästa går vidare till kvartsfinal.

Sverige mötte på tisdagen Sydkorea i en vinna-eller-försvinna-uppgörelse. Veteranen Jörgen Persson spelade första matchen och började också bra mot regerande OS-mästaren Ryu Seung Min. Persson vann första set med 11–8.

Bruten man
Det andra setet blev lite av nyckeln till fortsättningen. Ryu vann till slut med 12–10. Och när han också vann det tredje med knappast möjliga marginal, 11–9, var Persson en bruten man. Det fjärde setet blev relativt enkelt sydkoreanens med 11–5.

Jens Lundquist sålde sig mycket dyrt i match nummer 2 mot Joo Se Huyk. Den till vardags i Frankrike spelande Lundquist förlorade första setet, vann andra klart och det tredje med 15–13.

Joo tog fjärde i utklassningsstil och sedan det avgörande setet med 11–9. Därmed ledde Sydkorea med 2–0.

Placeringsmatcher
Robert Svensson gjorde sedan en godkänd match mot Lee Jung Woo, men föll med 1-3. Sydkorea och Taiwan har full poäng efter tre omgångar och ligger bra till för kvartsfinalplatserna.

Det här var Sveriges tredje raka förlust, och landslaget har alltså missat avancemang. Nu handlar det om att få vara kvar bland de 24 A-nationerna. Vinst mot Polen eller Ungern ska ordna den saken.

De svenska damerna är i precis samma läge i sin grupp och spelar på tisdagen mot Kroatien.   

Gunnar Brink
gunnar.brink@sr.se