LÄNGDSKIDOR

Fler svenska VC-åkare på väg mot Italien

Det kan bli så många som fem svenskar som uteblir från skid-SM för att i stället tävla i världscupens final i Bormio 15-16 mars.

Italien står mot Dalarna. Stora pengar och poäng i världscupen står mot SM-medaljer hemma.

Konflikten blir nu alltmer kännbar mellan de två stora skidkalas som lagts exakt samma helg i kalendern, nämligen världscupfinalen i Bormio, Italien och skid-SM i Falun/Borlänge. Bägge avgörs om två veckor.

Charlotte Kalla är självklar i VC-finalen, men även Anna Hansson, Emil Jönsson, Björn Lind och Anders Södergren är högaktuella.

De svenska toppåkarna är just nu här i Finland för att världscuptävla i Lahtis, med sprint på lördagen och traditionella lopp på söndag.

Bägge körs i fri stil, vilket är perfekt för Charlotte Kalla, som sedan länge är helt förlorad för SM, inklusive den jubileumsmiddag som arrangeras i Falun den helgen med anledning av Svenska skidförbundets 100-årsjubileum.

Även Emil Jönsson är i praktiken klar för världscupfinalen, eftersom han leder sprintcupen, och lär försvara sin position i helgens passande fristilssprint i Lahtis.

Irriterande nog för SM, och inte minst åkarnas hemmaklubbar, är även sprintern Björn Lind, samt Anders Södergren och vinterns nya stjärna Anna Hansson högaktuella för världscupfinalen i Bormio.

Såvitt Radiosporten erfar är det inte bara de som kan vinna världscupen eller en delcup som tas ut till Bormio.

Även de som strider om en topp-10-placering, till exempel i sprintcupen eller i den så kalade distanscupen, ser ut att få möjligheten att i Italien också försöka håva in stora prispengar.

Det ger biljetter till Alperna för betydligt fler än bara vinterns storstjärna Charlotte Kalla.

Lördagens VC-sprint i Lahtis direktsänds i Sportextra med start kl. 13.03.

Bengt Skött, Lahtis
bengt.skott@sr.se