Wissman enkelt vidare.
friidrott - inne-VM

Johan Wissman vidare på personbästa

Johan Wissman slog personbästa när han tog sig till semifinal på 400 meter med 46,12. Mattias Claesson tog sig till semifinal på 800 meter med ett nödrop.

Johan Wissman såg ut som en blivande världsmästare när han avstannande lunkade i mål på personliga rekordet 46,12 i försöket.

Wissman satte högsta fart från början och tog täten i det på förhand tuffaste försöket. Den förre inomhusvärldsmästaren Alleyne Francique och färske VM-fyran Chris Brown var båda chanslösa mot svensken i rusningen om ledningen.

Wissman styrde sedan loppet som han ville och vann avstannande på den snabbaste försökstiden 46,12, 35 hundradelar före Brown.

Han var inte förvånad att han noterade personligt rekord med fem hundradelar redan i försöken och att han var drygt tre tiondelar snabbare än den näst snabbaste i de fem försöksheaten.

Kan utmana svenska rekordet
Segern gjorde att Helsingborgslöparen fick en bra lottning i lördagens semifinal. Svensken startar från den eftertraktade ytterbanan och bör kunna ta en av tre de finalplatserna, trots att han möter tre löpare med bättre personbästan - amerikanen David Neville, kanadensaren Tyler Christopher och Botswanas California Molefe.

Men i vinter är det bara årets världsetta Tyler Christopher som sprungit snabbare än svensken och Wissman såg ut att vara mogen att utmana Jimisola Laursens svenska rekord (45,59) senare under VM-helgen.

Två lopp kvar
Wissman har själv sagt att han mycket väl kan vinna VM-guld här i Valencia, och försöket skvallrade om att han kan ha rätt.

Semifinalerna löps under lördagen, finalen på söndag.

Mattias Claesson hade hundradelarna på sin sida när han nådde semifinal på 800 meter vid inne-VM i Valencia. Svensken var bara fyra i sitt försöksheat på tiden 1.49,12, men 1.49,15 räckte för att ta en av 18 platser i lördagens semifinaler.

Claesson tog täten i sitt försök och styrde farten i loppet, men fick ändå ge sig mot tre löpare över upploppet.

Radiosporten/TT
radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".