Nya globala antidopningsregler

På onsdagen skrevs det på, det nya globala antidopningsreglementet. Men FIFA, fotbollens mäktiga förbund, fick igenom en stor förändring av reglerna.
Regeln om att en dopad idrottare alltid ska bli avstängd i två år, behöver inte gälla.
Glädjen var stor i den danska huvudstaden Köpenhamn i förmiddags. Äntligen finns nu ett gemensamt regelsystem som ska gälla över hela världen och i alla idrotter. Det är den Internationella Antidopningsbyrån WADA som lagt förslaget som nu antagits. Samtliga närvarande idrottsförbund och över 70 länder skrev under det nya dokumentet som ska börja gälla fr o m OS i Aten nästa år. Det är även meningen att dokumentet ska föras in i ländernas lagstiftning men det tar längre tid. Det ska vara gjort till OS i Turin 2006. De nya reglerna innefattar bland annat följande: * Två års avstängning för en dopad idrottare, oavsett idrott. * En lista över ämnen som är förbjudna i alla idrotter. * Förbud mot gendopning. * Regeln att en idrottare som ertappas under ett OS direkt blir av med alla eventuella medaljer. Men dokumentet kunde först undertecknas av alla sen FIFA, det mäktiga fotbollsförbundet, fått igenom kravet på att tvåårs-straffet mer ska ses som en riktlinje än som en stenhård linje i alla dopningsfall. Fotbollen menar att en spelare som t ex dopar sig av misstag inte automatiskt kan bli avstängd i två år, utan att man måste se till omständigheterna. Men Kristina Olinder, som var svensk delegat i Köpenhamn och som är ordförande i svenska dopningskommissione, tror att fotbollen till slut kommer ge med sig. Ett annat stort problem är att WADA inte lyckats övertyga de amerikanska proffsligorna, t ex NHL, att skriva på dokumentet. WADA:s chef Dick Pound tror dock att eftersom alla andra förbund skrivit på så kommer det bli en så hård press på proffsligorna att de kommer anpassa sig.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".