Handboll: Sverige får gratisplats

Sverige får en gratisplats i handbollens Champions League från och med i år. Det europeiska handbollsförbundet beslutade i helgen om att fördubbla antalet lag i gruppspelet från nuvarande 16 till 32.
Handbollen gör samma förändring som fotbollens motsvarighet gjorde i slutet av 1990-talet. 16 lag blev 32 för att de stora fotbollsländerna skulle garanteras fler lag i huvudtävlingen. Handbollens nyordning har dock den skillnaden att det blir åttondelsfinaler med direktutslagning efter gruppspelet. Hittills har det svenska mästarlaget fått kvala för att ta sig till gruppspelet. Ett kval som blev för svårt för regerande mästaren Drott i höstas. Redbergslid gick dock vidare till gruppspel 2001. Sedermera klarade sig RIK ända till kvartsfinal. Från och med i höst går alltså SM-vinnaren direkt in i gruppspelet utan kval. Utökningen gynnar dock mest Europas stora ligor när nu Tyskland och Spanien får med tre lag. Och Danmark som haft framgångsrika klubbar i cuperna, får med två lag i Champions league. På tisdagen lottas för övrigt semifinalerna i de europeiska cuperna. Två svenska lag är kvar: Redbergslid i Cupvinnarcupen och Sävehof i Challenge cup.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".