Robert Karlsson kom åtta.
Golf

Robert Karlsson skrev svensk golfhistoria

Åttondeplatsen i Masters innebär inte bara att Robert Karlsson är den golfsvensk som lyckats bäst i Masters 74-åriga historia - det betyder också att han är garanterad start nästa år igen.

Åt segraren Trevor Immelman fanns det inte mycket att göra. Sydafrikanen vann den klassiska tävlingen i utklassningsstil, tre slag före Tiger Woods.

Lika imponerande - nästan - var Robert Karlssons överraskande framfart.

Den 38-årige svensken har förvisso spelat hem sju Europatoursegrar, men har inte varit i närheten av toppen i en tävling av den här digniteten.

Under slutrundan pendlade han mellan en femte och en 19:e plats för att till slut sluta dagen som åtta, tre placeringar bättre än Anders Forsbrands rekordnotering från 1993.

Robert Karlsson har klagat under veckan på att han ”måste vara den tråkigaste spelaren där ute”, eftersom han spelar stabilt, säkert och tryggt utan att förhasta sig eller chansa.

I Masters räcker den inställningen väldigt långt.

Resten av ronden var säker och en eagle på det 15:e hålet såg till att föra upp honom högre på ledartavlan.

Sammanlagt slutade han på ett slag under par - sju slag efter segraren Trevor Immelman.

Prispengarna - en delad åttondeplats var i fjol värd 210 000 dollar - kommer extra lämpligt då hela familjen Karlsson åker direkt till Orlando, Florida, på välförtjänt semester.

Robert Karlsson fortsätter alltså att överraska, hoppas bara inte barnen Thea, 6, och Ceasar, 3, läser det här.

Henrik Stenson (två slag över par) slutade på en 17:e plats medan Niclas Fasth (åtta över) blev 39:a.

Radiosporten/TT
radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".