Inför Peking-OS

Sifo: Svenskar nobbar OS-bojkott

Fler än fem av tio svenskar vill att Sverige deltar i invigningen av Olympiska spelen i Peking, visar en Sifofråga. Och över åtta av tio vill att Sverige är med i de olympiska tävlingarna.

De som säger nej till invigningen är drygt tre av tio och de som säger nej till tävlande i OS är drygt en av tio, visar Sifo:s enkät som Svenska Dagbladet publicerar på onsdagen.

När statsminister Fredrik Reinfeldt inte vill bojkotta invigningen av OS eller att Sverige avstår från tävlingarna har han stöd av en majoritet bland svenskarna.

Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin har sagt sig vilja hålla dörren öppen för bojkott, precis som Frankrikes president Nicolas Sarkozy.

Britternas premiärminister Gordon Brown och Tysklands förbundskansler Angela Merkel har beslutat att inte komma till OS-invigningen.

Sahlin visar sig ha stöd av 29 procent av sina väljare för att bojkotta invigningen. Mest positiva till bojkott är miljö- och vänsterpartister.

Radiosporten/TT
radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".