Bestraffningar utan böter

Det har varit många och svarta rubriker runt svensk ishockey den senaste tiden och disciplinnämnden har haft täta sammanträden.
Oberoende graden på de olika incidenterna så är ändå avstängning som regel enda bestraffningen då böter är uteslutet enligt regelverket.
Exempel på incidenter bara under den senaste veckan har varit glåpord mot domare och funktionärer samt utspel i radio och TV. Och på torsdagen utbröt bråk mellan en Djurgårdsledare och en Färjestadsspelare, efter matchen. De senaste fallet som disciplinnämnden haft uppe på sitt bord är Frölundas Jens Karlssons tackling på Timrås Patrik Wallenberg. På fredagen kom straffet, Karlsson stängs av till 1 april och missar därmed 4-6 matcher. Avstängning är i dagsläget den enda bestraffningsmöjligheten i svensk ishockey. Dryga böter, som i exempelvis NHL, är som det svenska regelverket är skrivet inte aktuellt. – Det diskuteras ju olika bestraffningar och avstängningar i kombination med böter. Men vi har ett regelverk som Riksidrottsförbundet har anstiftat och man får inte göra egna inbrytningar i reglerna, säger Hockeyligans Tommy Töpel till Radiosporten.