Inför OS 2008

Tre kanotister paddlade till Peking-OS

De missade medaljerna men fixade OS-kvalet. Vid kanot-EM i Milano klarade trion Sofia Paldanius, Markus Oscarsson och Anders Gustafsson kraven för att få starta i Peking.

Gustafsson var den siste som kunde pusta ut. Efter sin fjärdeplats i finalen på K1 500 meter tvingades Jönköpingspaddlaren till en oviss väntan innan saken var klar.

Snåriga kvalregler innebar att det krävdes att Spaniens K2-besättning gjorde ett bra lopp i finalen på 500 meter för att svensken skulle få åka till OS.

Spanien fixade platsen
Anders Gustafsson fick se Spanien paddla in som tvåa, det räckte för att han och Markus Oscarsson skulle klara OS-kvalet på K2 1 000 meter och att han själv fixade en plats i K1 500 meter.

Oscarssons K1-plats på 1 000 meter var klar sedan tidigare.

Sofia också fyra
Gustafssons klubbkompis Sofia Paldanius blev också fyra i finalen på K1 500 meter - och även för henne var huvudsaken att placeringen räckte till OS.

Två säsonger i rad har svenskan vunnit världscupen. Trots sin jobbiga vinter ser hon nu att vara tillbaka i världstoppen igen. Åtminstone nästan.

I EM-finalen saknades det sista lilla extra som förhoppningsvis ska komma med hjälp av stentuff träning i sommar. Fram till bronset och italienskan Josefa Idem var det tre tiondelar.

Radiosporten/TT
radiosporten@sr.se