Söderling har chans på OS.
Tennis

Framgångar i Paris kan ge OS-biljett

Om fler svenska tennisspelare vill nå OS gäller det att spela bra i Franska mästerskapen. Annars är risken att det bara blir ett svenskt dubbelpar i Peking.

Svenska framgångar i Franska mästerskapen brukar vara sällsynta. I år är det dock ett krav för några av spelarna - i alla fall om man vill till OS.

Risken är annars att det bara blir ett svenskt dubbelpar i Peking.

När Paris-tennisen inleds på söndag har årets turnering extra stor betydelse. Världsrankingen som släpps den 9 juni, dagen efter finalen, ligger till grund för vilka som får åka till OS och vilka som får stanna hemma.

En framgång i Paris skulle ge rejäl skjuts på rankingen - något som många svenskar är i desperat behov av just nu.

Det Internationella tennisförbundet tror att gränsen för att ta sig till OS blir kring en 55:e plats i singeln.

I dagsläget är det bara Robin Söderling (44:a) som kan känna sig någorlunda säker på en OS-biljett. Han har heller inga poäng att försvara i Paris och därför all möjlighet att avancera.

Värre är det då för Jonas Björkman (60:e) och Thomas Johansson (67:a).

Björkman gick överraskande till fjärde omgången förra året och måste därför tangera den bedriften för att över huvud taget klättra.

Johansson har aldrig trivts i Paris och lär också få svårt att avancera.

Men problemet för de två är inte bara att de troligtvis missar en singelplats i OS. Någon av dem - eller båda - kan också bli utan en dubbelplats.

Där ligger ett stort ansvar på Simon Aspelin. Förklaringen är att till OS-dubbeln läggs spelarnas bästa ranking, oavsett singel eller dubbel, ihop.

Kvalgränsen kommer dras vid en sammanlagd ranking kring 55-60, men en specialregel säger att om en av spelarna är rankad tia eller bättre får han ta med sig en spelare till, oavsett dennes ranking.

Just nu är Aspelin nia på dubbelrankingen.

En ljusglimt i tennismörkret på OS-fronten är dock Sofia Arvidsson, just nu rankad 52:a. Hon är på väg att bli den första svenskan i OS sedan Söul 1988.

Johanna Larsson kommer inte att spela Franska mästerskapen. På torsdagen åkte svenskan ut i andra kvalomgången mot slovakiskan Magdalena Rybarikova med 1-6, 2-6.

Radiosporten/TT
Radiosporten@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista