1 av 2
Going Kronos ska ta spets.
2 av 2
inför elitloppet

Going Kronos hemmahoppet i år igen

Going Kronos är hästen som återigen pekas ut som Sveriges hopp i Elitloppet.
– Tyvärr blev spåret dåligt, men hästen är fantastiskt bra i ordning, säger tränaren Lutfi Kolgjini till Radiosporten.

Förra året såg trav-Sverige fram emot duellen mellan blott fyraårige Going Kronos och den maffige amerikanen Mr Muscleman. Det ändade i galopp i slutkurvan för Lutfi Kolgjinis häst.

– Det var mitt fel. Jag plockade av honom sulorna fram för att göra honom ännu lite vassare till finalen. Men han blev för lätt i balansen och felade. Han var absolut inte trött, säger Kolgjini inför årets försök till revansch.

– Ifjol var han talangen som skulle kunna slå de andra. Nu har han rutinen, han har gjort fler starter mot de bästa hästarna.

Going Kronos är med i första försöksheatet, där han fått startnummer 6, lite väl långt ut bakom startbilen.

– Jag kommer att försöka gå till täten. Det är enda chansen att få grepp om favoriten (nr 1) Exploit Caf, som är lite trög i starten, säger Kolgjini om taktiken.

Rejält grundtränad
Av de åtta hästarna i vart och ett av försöksheaten på söndag (efter klockan 14.30) går de fyra främsta till finalen, som körs klockan 17.05.

–Två heat är inget större problem. Going Kronos är en i grunden stark häst som är rejält grundtränad.

För Sverige startar i Elitloppet även Jocose, Giant Superman, Finders Keepers och Citation i det första heatet, samt Giant Diablo, Plantagenet, Glen Kronos och Red Chili Pirat i det andra. Lutfi Kolgjini anser att nästan ingen av de övriga svenska hästarna verkar vara i form just nu.

– Tyvärr är det bara fransmännen och en italienare som lär vara med och slåss, ja möjligen Stig H Johanssons Plantagenet men han har nog gjort lite för få starter innan för att vara riktigt vässad.

Ludde fruktar L’Amiral Mauzun
Vilken av fransmännen fruktar då Kolgjini mest?

– Oiseau de Feux egentligen bara väldigt startsnabb, men jag tror att han inte har den riktigt höga kapaciteten. Däremot kan L’Amiral Mauzun slå vem som helst om han får avgöra med sin kortspeed på slutet. Den vill man inte bakom ryggen.

Ifjol kom totalt 48 000 åskådare till Solvalla under elitloppshelgen, varav 27 000 på söndagen när det största loppet körs.

– Det här är som julaftonen är för barnen. Det är höjdpunkten i mitt travliv. Det kommer folk från hela världen för att bevittna det här, säger svenskhoppet Lutfi Kolgjini.

Bengt Skött
bengt.skott@sr.se

De tio senaste segrarna

2007: L’Amiral Mauzun
Jean Michel Bazire, FRA
2006: Conny Nobell
Björn Goop, SVE
2005: Steinlager
Per Oleg Midtfjeld, NOR
2004: Gidde Palema
Åke Svanstedt SVE
2003: From Above
Ö Kihlström, SVE
2002: Varenne
G Minnucci, ITA
2001: Varenne
G Minnucci, ITA
2000: Victory Tilly
S H Johansson, SVE
1999: Remington Crown
J Verbeck, FRA
1998: Moni Maker
W Hennessey, USA

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".