orientering

EM-brons till Wingstedt och Engstrand

Sprintsegraren Emil Wingstedt tog EM-brons på långdistans i lettländska Ventspils. På damsidan blev det samma valör för Emma Engstrand.

Sprintspecialisten Wingstedt var bara en sekund från silvret, som togs av Daniel Hubmann, tvåa även på sprinten. Ryssen Dmitrij Tsvetkov vann med 33 sekunders marginal.

– Efter halva loppet slarvade jag till det när jag kom ikapp en löpare. Då ökade jag tempot och tappade i koncentration. Det blev några småsvängar, men jag avslutade bra, säger Emil Wingstedt till Radiosporten. 

Det här var första gången på fyra år som det blev medalj för Sverige på långdistans i ett EM. Den terrängtyp som bjöds var ömsom snabblöpt tallhed och ömsom tungsprungna mossar. 

Martin Johansson, närmast bakom regerande världsmästaren Mattias Merz, Schweiz.

Norskan Anne Margrethe Hausken upprepade segern från sprinten och var nästan minuten före närmaste konkurrent, ryskan Tatjana Rjabkina, som klubbtävlar för Hellas i Stockholm. Emma Engstrand var i sin tur 45 sekunder efter Rjabkina. På femte plats kom Sofie Johansson.

– Jag skulle ha sprungit snabbare, sade Emma Engstrand efter sitt bronslopp till Radiosporten. Jag tog det kanske väl lugnt och försiktigt. Men det var detaljrik terräng och en svår bana.

Bengt Skött
radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista