Handboll

Svensk poäng mot Polen i OS-kvalet

Sverige låg under stora delar av matchen med vände och ledde som mest med två mål. Oscar Carlén hade chans att ge Sverige segern i slutet men skottet satt i ribban.

Storskytten Kim Andersson blev mållös. Men med en heroisk insats – 22-22 – mot hemmanationen Polen lyckades ändå Sveriges handbollsherrar ta ett stort kliv mot OS i Peking.

Efter en enorm kämpainsats kunde landslaget få oavgjort 22-22 (10-10) mot vice världsmästarna Polen, trots ett mäktigt publikstöd för hemmalaget.

Uppgörelsen blev stentuff från början till slut och Polen fick precis den start på matchen laget inte skulle få. Med några enkla mål från linjen skaffade sig polackerna direkt ett försprång på tre mål.

Tomas Svensson storspelade
Förbundskaptenen Ingemar Linnéll hade predikat vikten av att stå emot pressen i början, nu gick inte det. Men det skulle bli bättre.

När Tomas Svensson i det svenska målet fick bättre hjälp från utespelarna började han att storspela. Och med några snabba kontringsmål alldeles i slutet av den första halvleken kunde Sverige för första gången nå ikapp i målprotokollet.

I paus var ställningen därför plötsligt oavgjord, 10-10. Men ännu bättre målvaktsspel blev det i den andra halvleken när Peter Gentzel kom in i det svenska målet. Han spikade igen närmast totalt.

Sverige kämpade och slet och efter 17 minuters spel i den andra halvleken var laget för första gången i ledning med 19-18.

Carlén prickade ribban
Avslutningen blev en plågsam rysare och Oscar Carlén prickade ribban med en minut kvar av matchen. Det kunde ha blivit seger men en poäng är mycket bra inför fortsättningen av OS-kvalet.

Lördagens motståndare Argentina består av många unga och lovande spelare men ska normalt sett inte kunna ställa till det för Sverige.

Och skulle det bli svensk seger i den matchen talar det mesta för att herrarna får göra de svenska handbollsdamerna sällskap till OS.

Polen-Sverige 22-22 (10-10)
Polen: Bartosz Jurecki 9, Karol Bielecki 6, Tomasz Tluczynski 4 (3), Grzegorz Tkaczyk 2, Marcin Lijewski

Sverige: Robert Arrhenius 6, Henrik Lundström 5 (2), Dalibor Doder 4, Jan Lennartsson 4, Martin Boquist, Mattias Gustafsson, Jonas Larholm (1)

Publik: 6 500

Radiosporten/TT
radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista