Handboll inför OS-kval

Krånglig väg vid förlust mot Argentina

Segern igår mot Polen förde handbollslandslaget ett steg närmare OS. Men vinner man inte de två återstående matcherna krävs det matematik i den högre skolan för att räkna ut sannolikheten för OS-spel.

Sveriges handbollsherrar är ett steg närmare OS i Peking efter 22-22 mot Polen i OS-kvalet igår kväll. Men för att vara helt säkra på en OS-plats krävs först seger mot Argentina ikväll och sedan vinst också mot Island imorron.

Alla andra resultat gör att det krävs en matematikprofessor av klass – kanske landslagets högersexa Janne Lennartsson – för att räkna ut sannolikheten för ett avancemang.

Några enklare resonemang är att om Polen vinner mot Island ikväll så klarar sig Sverige med oavgjort mot Island imorron. Men det kan också bli så att alla matcher mellan dom tre toppnationerna, Sverige, Polen och Island, slutar oavgjort. I det läget räknas inbördes målskillnad mellan dom tre och då gäller det att ha varit inblandad i dom målrikaste matcherna.

Men om Polen-Island ikväll och Sverige-Island i morgon båda slutar 22-22 blir det segermarginalerna mot Argentina som blir avgörande. Island har redan vunnit med nio mål och

Sverige behöver därför vinna med 10 ikväll för att komma före. För Polen har Argentina i sista matchen och kan då spela på resultatet. Och då räknar alla med att polackerna vinner med det antal mål som krävs.

Sedan kan naturligtvis Island vinna mot Polen ikväll och då gäller helt andra förutsättningar. Island är då OS-klara och för Sverige räcker en poäng mot ett Island som kanske blir bekväma.

Å andra sidan, om vi då förlorar mot Island så måste vi ha en större segermarginal mot Argentina ikväll än Polen får i sista matchen imorron.

Hänger ni med? Nej, och det gör knappast matematikprofessor Lennartsson heller. Så det enklaste är ju att vinna två gånger om.

Mats Dahlberg
mats.dahlberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista