orientering

Dålig svenskdag på orienterings-EM

Det blev ingen svenskdag i orienterings-EM i Ventspils, Lettland. Missarna blev för många och alla svenskar missade prispallen på medeldistansen på lördagen.

Emil Wingstedt gjorde en stor bom i början som sedan inte gick att kompenser, även om han sprang bra efteråt.

Han blev femma, slagen med en minut och 37 sekunder av Thierry Gueorgiou, som nu tog sitt tredje EM-guld på distansen. VM på medeldistans har den fantastiske fransmannen han vunnit fyra gånger.

”Även en sekunds bom är för mycket”, har Gueorgiou en gång sagt, nu prickade han som vanligt in de 22 kontrollerna felfritt och kunde vinna med 26 sekunder före överraskningen och hemmalöparen Martins Sirmais. Trea var Finlands Pasi Ikonen - mannen som orienterar utan kompass.

På sjätte plats i tävlingen blev det också svenskt genom Mats Troeng, som var slagen av lagkompisen Wingstedt med 16 sekunder.

På damsidan gick det ordentligt knackigt för Sverige. Bäst sprang Helena Jansson, som blev tionde dam, slagen med nära tre minuter.

Finländskorna trivdes desto bättre och ordnade en trippelseger med Heli Jukkola i topp före Merja Rantanen och Minna Kauppi.

Radiosporten/TT
radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista