friidrott

Bolt satte nytt världsrekord på 100 meter

Jamaicas Usain Bolt satte på lördagen nytt världsrekord på 100 meter i New York. Tiden 9,72 är en putsning med två hundradelar av det gamla rekordet.

Bolts landsman Asafa Powell hade det gamla rekordet från september i fjol.

VM-kungen Tyson Gay, som tog gulden på både 100 och 200 meter i Osaka, sprang på fina 9,85 men fick se sig rejält distanserad av Usain Bolt i deras första kraftmätning på distansen. Jamaicanen kom iväg blixtsnabbt sedan fältet kallats tillbaka efter en tjuvstart.

Ett rekordlopp har hängt i luften sedan Bolt sprang på 9,76 i Jamaica i början av maj. Det var den näst snabbaste hundrameterstid som någonsin klockats och Asafa Powells 9,74 kom plötsligt inom synhåll.

I New York hade Bolt 1,7 sekundmeters vind i ryggen. Men förhållandena var allt annat än gynnsamma: Regn och rusk tvingade arrangörerna att först senarelägga hela tävlingen en timme, sedan ta en paus på trekvart mitt i.

Den långe 21-åringen har utvecklats snabbt på 100 meter. Han var tvåa efter Gay på 200 meter i Osaka, men så sent som i fjol var hans personliga rekord på halva distansen beskedliga 10,03.

Radiosporten/TT
radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista