cykel

Alberto Contador vann Giro d’Italia

Han skulle först inte vara med, körde med bruten arm och vann inte en enda etapp. Trots det vann Alberto Contador Giro d’Italia. Gustav Larsson kom på 14.e plats.

Sen inbjudning till tävlingen, och dessutom ett benbrott. Inget av detta stoppade dock Alberto Contador. På söndagen vann spanjoren Giro d’Italia, totalt 1.57 minuter före Riccardo Picco, Italien.

Egentligen skulle Contador inte alls varit med i årets tävling men sex dagar före start bjöds hans stall Astana in till tävlingen och spanjoren valde att avbryta sin semester, vilket visade sig vara ett lyckosamt beslut.

Trots att han dessutom bröt ena armen i en krasch på åttonde etappen lyckades Contador spräcka en elva år lång italiensk segersvit i det klassiska cykelloppet. Under de tre veckorna som tävlingen pågått har spanjoren inte tagit en enda etappseger men däremot uppvisat en jämnhet som ingen annan.

Inför söndagens avslutande etapp över 28,5 kilometer hade han fyra sekunders försprång till Riccardo Ricco som dock hade stora problem på slutetappen och aldrig på allvar kunde hota.

Gustav Larsson körde in på en 43:e plats i den avslutande etappen som vanns av italienaren Marco Pinotti.

I sammandraget slutade Larsson på plats 14, nära 27 och en halv minut efter Contador.

Radiosporten/TT
radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista