Slår Nadal Federer på gräs?
Tennis, Wimbledon

Jämnt i tennistoppen inför Wimbledon

Den femfaldige Wimbledonmästaren Roger Federer har inför årets tävling fått två utmanare i Rafael Nadal och Novak Djokovic.

Det var länge sedan det var så ovisst vem som ska vinna Wimbledon. Efter att ha vunnit fem år i rad kommer Roger Federer till London med endast två titlar under säsongen.

Han har även åtta förluster med sig i bagaget där de två tyngsta var mot just Nadal och Djokovic.

Djokovic besegrade Federer i Australian open och står i vägen i en eventuell semifinal.

Nadal var ytterst nära att vinna redan i förra årets final och förnedrade Federer i finalen i Paris.

Tufft för svenskarna
Robin Söderling har bäst förutsättningar av svenskarna att nå långt, men har fått sämst lottning. Seger mot Kevin Kim, USA, gör att han troligtvis ställs mot Federer.

Björkman, som har haft ett tungt år och nyligen fick veta att han troligtvis inte får åka till OS, ställs mot Arnaud Clement, fransk veteran som liksom Björkman haft det svårt och bara vunnit två matcher på hela året.

I andra väntar troligtvis världsfyran Nikolaj Davydenko, vilket är betydligt enklare än det låter eftersom ryssen inte trivs på gräsunderlag.

Tredje svensken är Thomas Johansson med högst oklar form. Gräs är egentligen hans favoritunderlag. Även om han besegrar Vincent Spadea, USA, är Marcos Baghdatis, ytterst otacksam lottning i andra.

Jättetalangen Baghdatis är ojämn och tog för en månad sedan hjälp av Peter Lundgren för att få fart på karriären igen. Wimbledon, där han nått kvarts- och semifinal de två senaste åren, är ett utmärkt tillfälle.

Bäst chans av svenskarna har i stället Sofia Arvidsson som dock lider av samma problem som cyprioten Baghdatis. Kan hon spela som hon gjort mot Jelena Jankovic och några andra topp 10-spelare i år ligger vägen öppen till tredje omgången och ett möte med Maria Sjarapova.

Radiosporten/TT
Radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".