Friidrott, inför OS

OS-biljetter på spel i Göteborgs GP

Stavhopparen Alhaji Jeng och häcklöparen Robert Kronberg är ännu inte klara för OS, men vid Göteborgs GP på tisdagen har de ytterligare en chans att visa vad de kan.

Stavhopparen Alhaji Jeng och Robert Kronberg på korta häcken har ännu inte fått besked om de får åka till OS i Peking.

Vid Göteborgs GP på Slottsskogsvallen på tisdagen har de ytterligare en chans att ta en plats.

Sveriges olympiska kommitté (SOK) har meddelat friidrottarna att de har juni månad på sig för att visa att de kan vara med och slåss om en åttonde plats i OS.

Men både Kronberg och Jeng räknar med att de även får ett par veckor i juli på sig för att visa att de tävlar på en hög och jämn nivå. Jeng satsar på en första formtopp till mitten av juli.

I stavtävlingen får Alhaji Jeng tuffast tänkbara motstånd. Han ställs mot tre stycken sexmetershoppare. Det är Paul Burgess, Australien, och tyskarna Danny Ecker och Tim Lobinger som alla klarat stavhoppets drömgräns.

För en vecka sedan satte Alhaji Jeng säsongsbästa när han i Karlskrona klarade 5.72 och därmed visade SOK att han kan hoppa mellan 5,70 och 5,80 som är kommitténs krav.

Även Robert Kronberg räknar med att nå en första formtopp i mitten av juli.

På 1 500 meter räknar arrangörerna med att det ska göra ett rejält försök för att slå det banrekord som nyzeeländaren John Walker satte när han slog världsrekord på en engelsk mil 1975. Tiden som ska slås är 3.34,3.

De som har störst chans att slå den tiden Craig Mottram, Australien, med ett personbäst på 3.33,97 och 18-årige Abubaker Kaki från Sudan.

Kaki vann nyligen 800 meter vid Golden league-tävlingen på Bislett i Oslo och satte juniorvärldsrekord med tiden 1.42,69. Han personbästa på 1 500 är 3.39,71.

Radiosporten/TT
Radiosporten@sr.se