friidrott

Tyson Gay rekordsnabb - i stark medvind

Världens snabbaste 100-meterslopp har sprungits. Men Tyson Gays 9,68 vid de amerikanska OS-uttagningarna blir inte inskrivet i historieböckerna.

Det var för mycket medvind, 4,1 meter i sekunden, under loppet. Den högsta tillåtna är +2,0 m/s. Men segern innebär i alla fall att den regerande världsmästaren kvalificerat sig för OS i Peking.

-Tiden betyder väldigt mycket för mig eftersom det är tiden som Jon Drummond (assisterande tränare) har försökt att trumma in i mitt medvetande - att jag skulle kunna springa på 9,6, säger Gay.

-Därför spelar det ingen roll hur vinden var.

Världsrekordtiden är 9,72 och innehas av Usain Bolt, Jamaica. Bolt vann både 100 och 200 meter vid de jamaicanska mästerskapen i helgen (200 meter på söndagen på tiden 19,97), men har ännu inte bestämt sig för om han kommer att springa bägge distanserna vid OS.

Den regerande världsmästarinnan på 100 meter, Veronica Campbell-Brown, kom igen starkt efter kvalmissen på 100 meter, och vann 200 meter på världsårsbästatiden 21,94. Campbell-Brown är regerande olympisk mästarinna på 200 meter.

-Jag använde kvalmissen på 100 meter som motivationsfaktor till 200-metersloppet. Och jag gjorde vad jag var tvungen till, att vinna, säger hon.

Radiosporten/TT