OS - en månad kvar

Många problem att lösa för OS-truppen

Ändringar och sena besked ställer till det för den svenska OS-truppens planering. Med en månad kvar återstår många detaljer att lösa för SOK och ordföranden Stefan Lindeberg.

Förberedelserna inför OS i Peking om en månad pågår för fullt. Ordföranden i Sveriges olympiska kommitté, Stefan Lindeberg, ser Sverige som en underdog.

– Vi kommer in i ett OS där vi inte har gjort lika starka resultat åren före som vi gjorde inför Aten. Samtidigt vet vi att många är hungriga och har kapacitet. Vi kommer lite grand från ett underläge in i detta, säger Stefan Lindeberg till Radiosporten.

Han tror på ett spännande och öppet OS resultatmässigt.

– Det i sig utgör en lockelse. Det är någonstans där idrotten har sin själ. Ovissheten om hur detta kommer att sluta, ingenting är givet på förhand.

Med en månad kvar finns det en hel del praktiska problem kvar att lösa. Organisationen i Peking fungerar bra, men SOK får sena besked och ändringar i rutiner.

– Vi har till exempel haft en del problem med de hotell som vi ska använda för acklimatisering och förträning. Att säkra det som vi har haft på plats i alla detaljer för ett år sedan. Nu måste vi börja om och försöka hitta nya lösningar.

Han är övertygad om att det kommer att lösa sig, men det tar tid, kraft och energi.

– Det vi framförallt sliter med nu när truppen börjar ta form är ledarkvoterna. Hur vi inom ramen för de väldigt begränsade ledarkvoterna ska få till den service som våra aktiva behöver i OS.

Det är ett pussel in i minsta detalj där de måste rotera accrediteringar mellan ledare för olika idrotter.

– Men jag är ganska optimistisk om att vi kommer att ha en bättre stödapparat i Peking än vi hade i Aten, säger Stefan Lindeberg.

Radiosporten
radiosporten@sr.se